Novi Sad

Goran Radonjić izabran za novog v.d. načelnika novosadske policije

Goran Radonjic
Foto: 021.rs

Postoji nešto posebno vezano za Novi Sad i poziciju načelnika policije.

Prethodna dva načelnika su neslavno završila svoje karijere na ovoj poziciji – Milorad Šušnjić je smenjen zbog sumnji u umešanost u organizovani kriminal, a Slobodan Malešić, koji je ovu dužnost vršio do aprila ove godine, uhapšen je zbog sumnje za trgovinu uticajem.

Od tada je grad zvanično nije imao načelnika Policijske uprave, a kako saznaje 021, za novog načelnika, u v.d. zvanju, imenovan je Goran Radonjić.

Nekadašnji Šušnjićev zamenik, radio i pod Malešićem

Ovaj Kraljevčanin je bio šef Grupe za opšti kriminal u Policijskoj upravi Novi Sad. Radonjić je jedno vreme bio i zamenik načelnika policije, a retko se pojavljivao u medijima.

Prvi put se za njega čulo kada je 2016. godine postao načelnik Odeljenja kriminalističke policije u PU Subotica, kada je mesto načelnika preuzeo Milorad Šušnjić, koji je došao iz Novog Sada.

Za Radonjića je, kada je imenovan, rečeno da je došao u Suboticu sa mesta šefa Grupe za opšti kriminal u Novom Sadu. Posle nekoliko godina, kada se Šušnjić vratio u Novi Sad i preuzeo mesto načelnika u Novom Sadu, vratio se i Radonjić.

U Novom Sadu je tada postao Šušnjićev zamenik. Nakon što je Šušnjić smenjen, Radonjić je ostao u policiji i pod novim načelnikom Slobodanom Malešićem. Nakon što je Malešić uhapšen početkom aprila ove godine, Novi Sad nije imao zvanično načelnika, niti u v.d. stanju.

Od početka aprila grad bez prvog čoveka policije

Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je prethodno interni konkurs za novog načelnika novosadske policije, koji je oglašen u ponedeljak, 20. juna, sa rokom prijave kandidata od 10 dana.

Podsetimo, Policijska uprava u Novom Sadu formalno je bez prvog čoveka od početka aprila, kad je Malešić uhapšen po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Tužilaštvo je po izvršenju naloga obelodanilo (neuobičajeno) vrlo detaljne informacije o sumnjama protiv Malešića.

Kako su poručili, predistražni postupak trajao je pola godine, a rezultirao je hapšenjem načelnika Malešića i još tri osobe – Ljubomira Stanišića, policijskog službenika PU u Prijepolju, Dragana Kovačevića, policijskog službenika UKP Odeljenje za borbu protiv korupcije i Dženana Kujovića, privatnog preduzetnika i vlasnika više privrednih društava iz Prijepolju.

Malešić se tereti da je, u zamenu za novac, omogućio da se njegovi pomenuti saradnici u organizovanoj kriminalnoj grupi ne istražuju zbog navodnih krivičnih dela koja su počinili.

Osim novca, Malešić je navodno imao korist i u vidu opremanja njegovog splava na Savi i drugih nekretnina, a Tužilaštvo sumnja da je primio i novac za stipendiju namenjenu njegovom sinu.

Zakonski zastupnik Malešića, advokat Veljko Delibašić rekao je u aprilu za Insajder da je njegov klijent negirao to što mu se stavlja na teret. Malešić je za načelnika postavljen 21. avgusta 2020. godine.

Izvor: 021

Načelnik NS policije koji je prao kriminalne dosijee ostaje u pritvoru još 30 dana

OGLAS

Share via
Copy link