Magazin Svet

Pametni telefoni nisu više “in”, generacija Z oduševljena uređajem koji skuplja prašinu u vašoj fioci (FOTO)

Digitalni fotoaparati
Foto: Instagram / digirae_

Kod svake generacije postoji onaj momenat kada se iz naftalina izvadi nešto što je smatrano prevaziđeno i odjednom postane totalno “kul”, stvar prestiža koju svi žele da imaju.

Ne govorimo samo o odeći, gde moda samu sebe iznova izmišlja, pa svake godine imamo “rivajval” nečega što su naše tetke nekad nosile i što su odavno moljci pojeli u ormanu, već i o gedžetima koji su obeleželi neko prošlo vreme – uzmimo samo na primer trijumfalni povratak vinila u vremenu digitalnog skidanja muzike.

Tako i pripadnici generacije Z, popularni zumeri, sve više liče kao da su izašli iz nekog spota sa početka milenijuma – u modi su farmerice niskog struka, “Uggs” čizmice, preklopni mobilni telefon i – digitalni fotoaparat, pomalo zaboravljen uređaj u doba pametnih telefona.

Povratak u “praistoriju”

Ako je suditi prema omiljenoj aplikaciji generacije Z – TikToku, digitalne kamere vratile su se na velika vrata.

Hešteg #digitalcamera doživeo je ogroman skok, a video zapisima o kultnom dečijem ružičastom “Nikon COOLPIX-u” skupljaju se milioni pregleda, piše New York Times, prenosi Index.

Tiktokerka Chelsea X pozvala je ljude da što pre nabave kameru iz ranih 2000-ih, opisavši fotografije kao “vrlo slatke”.

@makeupbychelseax

mine is a nikon coolpix i call her pixie☺️ #digitalcamera #nikoncoolpix

♬ original sound – ST𖤐RGIRL™

Izgleda da je početak milenijuma za generaciju Z neko praistorijsko razdoblje, jer postavljaju pitanja o tome kako funkcioniše ovaj gedžet iz “starih vremena”.

– Kako posle dolaziš do fotografija? – pitao je jedan tiktoker, dok je drugi dodao: – Imam jedan majčin iz 2007. godine.

Bilo je i komentara da 2006. godina nikako nije stara, na šta je autorka snimka odgovorila da ta godina definitivno “nije mlada”.

Oduševljenje starom tehnologijom

Entoni Tabarez je jedan od pripadnika generacije Z koji su prešli na korišćenje digitalnog fotoaparata.

Poneo je svoj “Olympus FE-230” na matursko veče, kako bi se fotografisao sa svojim prijateljima, uprkos što je fotoaparat star gotovo isto kao i on.

– Kad imate nešto drugo za snimanje, to je uzbudljivije. Jako smo navikli na naše telefone – rekao je za The New York Times.

Sa njim usglasila još jedna pripadnica generacije Z, 22-godišnja Zunia Rabotson, koja smatra da stvari ovih dana postaju “malo previše tehnološke”, kao i da je “povratak u prošlost” – odlična ideja.

Inače, tražnja za “Nikon COOLPIX” fotoaparatima porasla je za čak 90 odsto tokom prošle godine.

Izvor: Index

„Osetila sam promenu hemije u mozgu“: Tinejdžerka batalila mreže i odlučila da uživa u životu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link