Magazin

Gasprom obustavio isporuku gasa Bugarskoj i Poljskoj, šta čeka Srbiju?

gasprom-gas
Foto: Reuters

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je danas da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer nisu izvršile plaćanje u rubljama za isporučeno gorivo, izveštava Tass.

„Gasprom eksport je obavestio Bulgargaz i PGNiG o obustavi isporuke gasa počev od 27. aprila do trenutka kada izvrše plaćanje kako je predviđeno uredbom“, saopštila je kompanija.

Dodaje se da Gasprom eksport nije primio uplate za isporučeni gas u aprilu od tih kompanija do kraja radnog dana u utorak 26. aprila, kada je istekao rok za izmirenje obaveza.

Ruska gasna kompanija je upozorila da su Bugarska i Poljska tranzitne države, zbog čega će „u slučaju nedozvoljenog izvlačenja ruskog gasa iz tranzitnih količina za treće zemlje, isporuke u tranzitu biti smanjene za izvučenu količinu“.

– Mađarska dobija ruski gas prema ugovoru sa Gaspromom preko Bugarske i Srbije, a Gasprom je obavestio Budimpeštu da se tranzitne pošiljke preko Bugarske posebno obrađuju – saopštio je danas mađarski ministar spoljnih poslova, Peter Sijarto.

– Želim sve da uverim da obustava gasnih pošiljki Bugarskoj ne znači zaustavljanje tranzitnih pošiljki preko Bugarske . napisao je Sijarto na svom Fejsbuk nalogu, prenosi Rojters.

On je dodao da Mađarskoj dospeva sledeća obaveza za plaćanje ruskog gasa 22. maja, i da će ta zemlja transferisati sredstva u evrima Gazprombanci, gde će iznos biti konvertovan u rublje.

Bugarska prekida dotok gasa do Srbije?

Bugarski premijer Kiril Petkov rekao je da Gasprom prekida isporuku gasa Bugarskoj, te da se sada ponovo razmatraju svi ugovori uključujući i one koji su vezani za transport gasa ka Srbiji i Mađarskoj.

Petkov je rekao da zahtev za promenom načina plaćanja gasa predstavlja kršenje postojećeg ugovora i da je u svojoj suštini ucena.

Kako prenosi Rojters, Petkov je naglasio da Bugarska ponovo razmatra sve svoje ugovore sa Gaspromom, uključujući i tranzit gasa kroz Srbiju i Mađarsku.

„Jednostrana ucena nije prihvatljiva“, poručeno je iz Bugarske.

Ranije, bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov naglasio je da Bugarska nije prekršila svoje ugovore, te neće biti nikakvih problema prilikom transporta do Srbije.

– Što se tiče Srbije i Mađarske, Bugarska je lojalan partner svim susednim zemljama. Mi nismo Rusija, neće biti promene stava – rekao je ministar, prenosi Gardijan.

On je istakao da je sve dok on bude ministar, Bugarska neće pregovarati pod pritiskom ili „pognute glave“.

– Bugarska ne popušta i ne prodaje se ni po koju cenu – rekao je on.

Putin: LNR i DNR nezavisne po uzoru na kosovki presedan

Izvor: Telegraf, Nova

118 Shares
118 Shares
Share via
Copy link