Magazin

Francuski naučnici identifikovali novi Cristoli virus u predgrađu Pariza

Francuski medicinski stručnjaci otkrili su novi virus u jednoj bolnici na periferiji Pariza. Novi virus identifikovali su slučajno, koristeći istu tehniku kao i kod dijagnostikovanja koronavirusa.

Ipak, veruju da nema razloga za zabrinutost da će izazvati sličnu zdravstvenu krizu.

Virus je otkriven kod 58-godišnje žene koja je umrla od encefalitisa i nazvan je „Cristoli virus“ po pariškom predgrađu Creteilu, gde je identifkovan.

Naučnici kažu da je prerano za zaključke za šta je taj virus odgovoran jer je ta pacijentkinja imala nekoliko udruženih bolesti.

„Radilo se o imunokompromitovanoj osobi, teško bolesnoj i pre pojave encefalitisa“, rekao je profesor Žan-Mišel Pavlotski, šef medicinske biologije u bolnici Henri-Mondor u Creteilu, gde je virus i otkriven.

„U ovom trenutku poznat nam je samo taj jedan slučaj. Bude li ih u budućnosti više, naravno da ćemo imati jasniju predstavu o tome kakva je klinička slika povezana sa tim virusom“.

Profesor je objasnio da je novi virus iz soja ortobunjavirusa, porodice patogena koje obično šire komarci. Otkriven je metagenomikom, tehnikom kojom su kineski naučnici otkrili novi koronavirus.

Na osnovu uzorka telesnih tečnosti ili tkiva, u ovom slučaju iz mozga pacijentkinje, sekvencira se bilo koji prisutan DNK. Naučnicima ta medota omogućava da odjednom identifikuje sve organizme u uzorku.

Ali osim metode, novi virus ima malo toga zajedničkog sa uzročnikom aktualne pandemije.

„Ovo je nešto potpuno drugačije i, iskreno, ne znamo kako je pacijentkinja pokupila virus. Pretpostavljamo ubodom nekog insekta jer se takvi tipovi virusa tako šire, ali za to nemamo apsolutno nikakav dokaz“, rekao je profesor Pavlotski.

Otkriće još jednog novog virusa nedugo nakon koronavirusa zapravo je znak uznapredovalih metoda identifikacije, kažu stručnjaci, što bi u budućnosti moglo dovesti do otkrivanja većeg broja novih patogena.

„Činjenica da imamo nove viruse nije zabrinjavajuća „, rekao je šef odeljenja za virusologiju iste bolnice Kristofer Rodrigez.

„Oduvek postoje novi mikroorganizmi i novi virusi, samo ranije nismo uspevali da ih detektujemo. Sada, kad smo u stanju da ih otkrijemo i sekvenciramo, možemo da sprečimo njihovo potencijalno razbuktavanje i osmislimo načine kojima ćemo da ih lečimo“, naglasio je Rodrigez.

Uspešan test vakcine za koronavirus, antitela stvorena kod svih ispitanika

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

39 Shares
Share via
Copy link