Srbija Vesti

Poslanica Evropskog parlamenta: Izbori u Srbiji nisu bili ni slobodni ni pošteni

vucic-glasanje
Foto: Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Poslanica Evropskog parlamenta i specijalni izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je danas (5. april) da izbori u Srbiji nisu bili ni sloboni, a ni pošteni. Fon Kramon je dodala i da će se Srbija suočiti sa političkim i finansijskim posledicama, ukoliko Rusiji ne uvede sankcije.

– Nakon bojkota 2020, srpski izbori 2022. pokazali su pozitivan razvoj, kao što je veliki broj glasača koji je želeo da učestvuje. Ipak, izbori nisu bili ni slobodni ni pošteni – navela je ona u pisanoj izjavi objavljenoj na Tviteru.

Srbija će, kako je navela, ponovo imati pluralistički i raznolik parlament.

– Brojni problemi su zabeleženi pre i tokom izbornog dana što ometa izražavanje slobodne volje i sprečava fer takmičarsko okruženje – navela je ona.

Direktni pritisci na birače koji rade u javnoj upravi, zloupotreba medija i državnih resursa, fizički napad na opozicionog lidera Pavla Grbovića i izborne kontrolore koalicije Moramo, kao i povlačenje Republičke izborne komisije u izbornoj noći, neobjavljivanje ni preliminarnih rezultata ni izlaznosti, u celini ukazuju na nemogućnost slobodnog i poštenog izbora, navela je.

Dodala je da Albancima u Preševskoj dolini navodno nije omogućeno glasanje jer su izbrisani iz biračkog spiska, što je ocenila neprihvatljivim.

– Sa aspiracijama da se pridruži Evropskoj uniji (EU), Srbija mora da se pridržava svojih osnovnih vrednosti. Vladajuća SNS i reizabrani predsednik Aleksandar Vučić dobili su novi mandat, a time i dužnost da obnove demokratiju i vladavinu prava i ozbiljno shvate reforme u sklopu procesa evropskih integracija – dodala je evroparlamentarka.

Srbija hitno, dodala je, mora da se pridruži evropskim sankcijama Rusiji zbog “Putinovog rata u Ukrajini” ili će se suočiti sa političkim i finansijskim posledicama.

– Stoga je krajnje vreme da Srbija napravi jasan proevropski izbor ako želi da nastavi svoj pristupni put EU – zaključila je.

Izvor: Beta

Vučić je dobio novi šamar od Evrope, pa kurčevito okrenuo i drugi obraz

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
292 Shares
292 Shares
Share via
Copy link