Novi Sad Vesti

Novi incidenti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu: Koškanje oko biračkih kutija, Hitna pomoć i policija (VIDEO)

filozofski fakultet izbori
Izvor: Printscreen/021

Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu trebalo je danas (21. maj) da budu održani izbori za studentski parlament, ali oni su po treći put prekinuti.

I ovaj put dan je počeo incidentima – tako što su dve devojke odgurnute, a bilo je i čupanja, javlja reporterka N1. Hitna pomoć je odvezla odgurnutu predsednicu Studentskog parlamenta Ivanu Macak koja je zadobila povrede, a došla je i policija i uzela izjave.

Danas je trebalo da se organizuju ponovljeni izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, ali grupa studenata ih blokira, upozoravajući na nedostatak legitimiteta, jer je kandidovan samo Savez studenata koji je godinama na čelu parlamenta.

Od jutros se desilo nekoliko incidenata i otimanja oko biračke kutije, a tom prilikom navodno je povređena predsednica Studentskog parlamenta Ivana Macak.

Naime, oko 6h su predstavnici neformalne grupe Stav došli kako bi blokirali biračko mesto koje se otvara u 8h, ali su tu u fakultetu, odnosno u kafiću gde se održavaju izbori, već bili predstavnici izborne komisije i Saveza studenata koji su jedini kandidati na izborima.

Oni su bili zaključani ujutro do nešto pre 8h, kada je bilo planirano da se otvaraju biračka mesta, ali tada su „Stavovci“ barikade uklonili i ušli unutra kako bi blokirali biračke kutije. Iz Saveza studenata su počeli da ih brane, i od 15 do 20 minuta je trajalo otimanje oko kutija. Bilo je gurkanja, čupanja, otimanja, javlja reporterka N1.

Kako objašnjava reporterka N1, a iz Saveza su sprečavali Stavovce da oblepe kutije i stave mastilo. S druge strane, Stavovci su sprečavali studente iz Saveza da glasaju. Jedan glas je bio potreban u drugom krugu kako bi glasanje bilo validno i održano, tako da je Stavovcima bilo važno da taj jedan glas ne završi u kutiji, navodi reporterka.

A kada su predstavnici Stava uzeli jednu biračku kutiju, došlo je do većeg incidenta kada je Aleksandar Gajić, inače član izborne komisije, a i član SNS, u borbi za kutijom odgurnuo laktom Ivanu Macak, predsednicu Studentskog parlamenta, koja je nakon toga pala na pod.

Inače, ona nije kandidat na ovim izborima za studentski parlament, ali je 1. na listi Ruske stranke na lokalnim izborima u Novom Sadu.

Gajić je u komešanju, u istom incidentu, odgurnuo i Milu Pajić iz neformalne grupe Stav.

Od tada je situacija smirena, mada se osećaju tenzije. Kod Filozofskog fakulteta stigla je i policija i uzela izjave. Izbori su prekinuti. Ovo je treća blokada tih izbora.

Savez za studente je jedini kandidovan za ove izbore, i oni su godinama u Studentskom parlamentu. Zbog toga se pobunila neformalna grupa Stav, navodeći da ne postoji legitimitet kada je jedna grupa studentskih predstavnika kandidovana.

Izvor: N1

Policija ni posle mesec dana ne otkriva ko je blokirao Filozofski fakultet u Novom Sadu

22 Shares
Share via
Copy link