Magazin

Nova bizarna Fejs prevara na koju su mnogi naseli – šta uraditi ako primite ovakvu poruku?

shutterstock_1043820169-e1553248859275
Foto: shutterstock

Internet prevaranti nemaju moralih prepreka niti poznaju granice morbidnosti.

Jedna od internet prevara je ranije bila česta, a pokazala se prilično učinkovitom među korisnicima Fejsbuka i sad – a odnosi se na lažne informacije o nečijoj smrti.

„Vidi ko je poginuo, u nesreći, mislim da ga poznaješ, jako mi je žao“ – poruka je koja mnogima izleće ovih dana uz link na ono što izgleda kao video dotične nesreće ili vest o tome. Korisnici često i ne razmišljajući kliknu da vide ko je umro i tada počinju problemi jer se na takav način šire virusi, može doći do prevare, krađe podataka i slično.

Jer, naravno, ne radi se o snimku nesreće. Nakon što korisnici kliknu na link, on ih vodi na stranicu na kojoj se navodi da, ako žele da pročitaju vest, moraju da upišu svoje korisničko ime i lozinku s Fejsbuka.

Time ih, naravno, predaju prevarantima, a u istom trenutku korisnici koji upišu te podatke odjavljuju se s Facebooka i više nemaju pristup svom profilu. Takođe, time dolazi i do preuzimanja malicioznog programa koji može da prati korisnike i krade njihove podatke.

Problem zbog kojeg je ova prevara uverljiva je u tome što se, nakon što neko nasedne na nju, ista poruka šalje preko Mesindžera osobama s njihove liste kontakata, pa oni neoprezniji primaoci neće ni razmišljati o potencijalnim opasnostima jer im poruke dolaze od prijatelja ili rodbine, piše Tech Times, a prenosi Nova.rs.

Šta uraditi ako vam se takva objava pojavi na zidu, a vi ste tagovani? U najmanju ruku – ništa. Kao prvi korak možete da prijavite objavu (klikom na tri tačkice u gornjem delu objave i odabirom Prijavi objavu). U prozoru koji će se pojaviti odaberite zašto prijavljujete tu objavu i pošaljite prijavu.

Nakon toga pokušajte da kontaktirate (ne putem Facebooka) osobu koja je navodno objavila tu objavu i pitajte je može li da pristupi svom Facebook profilu, pa joj objasnite šta se pojavljuje pod njenim imenom.

Ako ste ipak već kliknuli na link i upisali svoje podatke, morate bito da delujete. Odmah idite na svoj profil na Fejsbuku i, ako još imate pristup, promenite lozinku. Nikako nemojte koristiti lozinku koju ste već koristili negde drugde ili koju ste koristili ranije.

Proverite da li su neki podaci na vašem profilu promijenjeni – najčešće e-mail adresa, broj telefona ili neki drugi podaci. Proverite gde ste sve ulogovani i odjavite sve uređaje koji su vam nepoznati. I na kraju, obavezno uključite dvostepenu autentifikaciju kako bi za bilo kakvo logovanje bilo potrebno potvrditi identitet ne samo lozinkom nego i dodatnom proverom.

Ako želite da budete potpuno sigurni da nepromišljeni klik nije uzrokovao dodatne probleme, proverite računar i pametni telefon antivirusnim programom. I obratite pažnju na bilo kakvo eventualno čudno ponašanje uređaja sledećih nekoliko dana.

Osvojio milion funti u kvizu, ali samo 5 minuta nakon kraja otkrivena velika prevara, za sve kriva žena!

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link