Magazin

SRAMOTA: Radnici fabrike u Subotici dobili otkaz, a da ih niko o tome nije obavestio

Vlasnik fabrike obuće Antonio Brotini, još u aprilu je poručivao zaposlenima u pogonu “Leonardo” u Subotici da ne želi da im da otkaz, ali i da do septembra ne može da im isplati zaradu.

U međuvremenu se očigledno predomislio, jer osim što kasni u isplati zarada, vlasnik je svima dao otkaz, a da oko 60 preostalih radnika o tome nije ni obavestio, piše Politika.

Da su sve do jedne otpuštene, radnice “Leonarda” saznale su sasvim slučajno – koleginica je otišla kod lekara gde je saznala da nema zdravstveno osiguranje.

To se dogodilo 8. juna i tada je klupko počelo da se odmotava.

– Jedna od žena je u ponedeljak morala u bolnicu, ali joj je rečeno da ne mogu da je prime, jer joj knjižica nije overena. Tada smo se raspitale i saznale da smo sve odjavljene sa posla 5. juna, a da o tome ništa nismo znale – rekla je za “Politiku” Irena Tenodi, predsednica novoformirane organizacije samostalnog sindikata u fabrici “Leonardo”.

Kako kaže Tenodi, u utorak je prvi krug žena pozvan i one su potpisale raskid ugovora o radu, uz koji im je ponuđeno i da se odreknu otpremnina, koje im poslodavac duguje po zakonu.

Težak položaj u kom su se našle radnice “Leonarda” dodatno otežava i to što je poslednja plata koju su primile ona martovska.

Televizija Subotica pokušala je da dođe do izjave odgovornog lica u kompaniji “Leonardo” još prošle nedelje kada su se samo pojavile priče o tehnološkim viškovima među radnicama, međutim, kako im je rečeno u kratkom telefonskom razgovoru, direktor je dao otkaz i pitanja su prosleđena u centralu u Italiji.

Do danas nisu stigli odgovori na to da li će svi dobiti otkaz, da li će im biti isplaćene otpremnine i zaostale plate, kao i da li i kada planiraju da pokrenu proizvodnju, odnosno da li će pozivati otpuštene radnike nazad.

Kako piše “Politika”, radnici su se obratili i inspekciji rada koja se oglasila nenadležnom, lokalna kancelarija ombudsmana je samo kao posrednik pomogla radnicima u isplati zarada za mart, ali nemaju zakonskih ovlašćenja, te im je ostalo da uz pravnu pomoć koju im pruža sindikat, pravdu pojedinačno potraže na sudu.

U Srbiji je u prethodnom periodu bilo još nekoliko slučajeva gde su vlasnici pobegli preko noći i radnike ostavili na cedilu.

Radnice u srpskoj firmi morale da nose crvenu traku u danima menstruacije

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
325 Shares
325 Shares
Share via
Copy link