Magazin

Evrovizijsko glasanje neregularno, Konstrakta može da ostane bez poena

konstrakta nagrada
Foto: Instagram/creativepoland

Partner Evropske radiodifuzne unije (EBU) koji vrši monitoring nad glasanjem tokom Evrovozije, saopštilo je da se u rezultatima šest zemalja identifikovani „određeni neregularni obrasci glasanja“.

Iako se u saopštenju ne navodi eksplicitno koji su to „neregularni obrasci glasanja“, ne može ni na šta drugo da se odnosi nego na šablonsko glasanje susednih zemalja, ili evropskih „blokova“ – poput skandinavskih zemalja, tradicionalnih 12 poena koje Grčka i Kipar razmene svake Evrovizije, ali i poena koje zemlje bivše Jugoslavije dodeljuju jedna drugoj.

„Da bi se uskladio sa Uputstvima za glasanje takmičenja, EBU je radio sa svojim partnerom za glasanje na izračunavanju zamenskog zbirnog rezultata za svaku zemlju u pitanju i za drugo polufinale i za veliko finale (izračunato na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnim glasanjem zapisi)“, glasi saopštenje.

Ovaj proces je priznao Nezavisni monitor glasanja, navodi se dalje.

„EBU izuzetno ozbiljno shvata sve moguće pokušaje da se manipuliše glasanjem na Pesmi Evrovizije i ima pravo da ukloni takve glasove u skladu sa Zvaničnim uputstvima za glasanje, bez obzira na to da li će takvi glasovi verovatno uticati na rezultate i/ili ishod glasanja“, zaključuje se saopštenje organizatora Evrovizije.

Ovo bi moglo da znači da bi našoj predstavnici Konstrakti mogli da povuku jedinih 12 poena koje je sinoć dobila, jer su „došli“ iz komšiluka – Hrvatske i Crne Gore. Žiri Severne Makedonije sinoć je dodelio 10 poena za Konstraktu. Naša predstavnica završila je sinoćno takmičenje na petom mestu, dok je pobednička država bila Ukrajina.

Do 2008. godine važio ustaljeni sistem glasanja po kom su o pobedniku „Evrovizije“ odlučivali isključivo glasovi publike iz svih zemalja učesnica, preokret je nastao kada su pojedine zemlje povukle svoje učešće zbog, kako su tada naveli, „nepravednog susedskog dodeljivanja glasova“.

Upravo zbog toga je 2009. godine uspostavljen sistem po kom o pobedniku „Evrovizije“ odlučuju glasovi publike i stručnog žirija, i to u jednakoj razmeri. Prema novim pravilima, svaka zemlja učesnica ima pet članova stručnog žirija, pri čemu svaki od njih mora da bude državljanin zemlje u čijem je žiriju, a podrazumeva se da je istaknut na polju radija, televizije, muzičke produkcije ili komponovanja. Osim toga, članovi žirija ne smeju imati nikakve personalne veze sa učesnicima takmičenja.

I dok se se glasovi žirija dobijaju jedan po jedan za svaku državu, glasovi publike se dobijaju za sve države odjednom, što zapravo može drastično da podigne zemlje koje su slabije prošle po glasovima žirija, i obrnuto.

U 2019. godini prezentacija glasova se malo promenila. Objavljivanje rezultata glasanja putem telefona započinje od zemlje koja je dobila najmanje bodova od žirija, a završava se državom koja je dobila najviše bodova od žirija.

Izvor: B92

Ukrajina pobednik Evrovizije, Srbija i Konstrakta na 5. mestu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

211 Shares
211 Shares
Share via
Copy link