Magazin

U Evropi samo Crnogorci i Albanci imaju niži IQ od Srba

albanci
Foto: LSA/Malton Dibra

Češki lingvista Jakub Marijan izradio je i na svom blogu www.jakubmarian.com objavio kontroverznu mapu Evrope na kojoj su otkrivene prosečne vrednosti koeficijenta inteligencije za sve evropske narode.

To je naravno dovelo do rasprave kako u Srbiji tako i u regiji. Jakub je koristio podatke iz kontroverznih istraživanja Ričarda Lina i Tatua Vanhanena.

Mapa vrlo slikovito pokazuje kako su narodi Istoka, a posebno Balkana bitno niže inteligencije od naroda Zapada, a Srbi, Crnogorci i Albanci su među „najglupljima“, objavio je National Geographic.

Prosečna inteligencija građana Srbije iznosi 90, Makedonije 91, Bosne i Hercegovine 93, Hrvatske 98, koliki je IQ i u Sloveniji. Lošije od Srbije su prošle samo Crna Gora sa 86, kao i Albanija sa 82, što je najniži IQ u Europi.

Istovremeno, Grčka i Bugarska imaju 93, Ukrajina ima 94, Poljska 96, Španija 97, a Rusija 97. Na Zapadu Evrope je stanje u proseku bolje, Francuska i Norveška 98, Nemačka, Švedska i Velika Britanija 99, dok je najveća inteligencija u Finskoj 101.

Ove brojke su za potrebe mape preuzete iz knjige Inteligencija, jedinstveni konstrukt društvenih nauka koju su napisali naučnici Ričard Lin i Tatu Vanhanen.

Prema tablici koju su dobili, stanje u Evropi je daleko bolje i više ujednačeno nego u nerazvijenom delu sveta gde su ove vrednosti ponekad i ispod 70, dok, na primer, Sjedinjene Američke Države imaju prosek od 97.

Ova knjiga, inače, pored razvrstavanja naroda po pameti, ukazuje i na to da je IQ u velikoj meri povezan s rezultatom pojedinih nacija na testovima kao što su PISA ili TIMSS, koji mere obrazovanost populacija.

Međutim, istraživanja Lina i Vanhanena na kojima se mape temelje, a posebno u odnosu na potencijalne posledice deljenja naroda na gluplje i pametnije, oštro su napadana od drugih naučnika kao metodološki problematična.

Izvor: b92

Najinteligentniji čovek na svetu imao je IQ duplo veći od Ajnštajna, a umro je u najvećoj bedi

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

150 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap