Balkan Koronavirus

EU ostaje zatvorena za Srbiju možda i do septembra. Na Kosovo samo sa negativnim testom

EU granica
Foto: Reuters

Evropska unija je ažurirala listu zemalja čijim građanima je dozvoljen ulazak na teritoriju EU. Na njoj se ne nalazi Srbija.

Trenutno 13 zemalja ima zeleno svetlo za ulazak u EU: Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina, a Alžir i Maroko će biti uklonjeni.

Ali EU menja spisak svake dve nedelje, a Euronjuz  prenosi da će Alžir i Maroko biti uklonjeni.

Alžir trenutno beleži oko 600 novih infekcija COVID-19 dnevno, što je dvostruko više nego pre mesec dana.

U Maroku je tokom prošle nedelje bilo 3325 novih infekcija. U prethodnom sedmodnevnom periodu bilo je 1.626 novih slučajeva.

Pre dve nedelje, Srbija i Crna Gora imale su odobrenje da putuju u EU, ali su nakon porasta broja slučajeva uklonjene.

Prema saznajima Tanjuga, tokom avgusta neće biti zasedanja ambasadora EU, a lista će biti ažurirana po hitnom postupku samo u slučaju “drastične promene epidemiološke situacije” u nekoj od zemlja. Prema tome, izvesno je da građani Srbije i regiona neće moći da putuju u zemlje EU do kraja avgusta, odnosno bar do sledeće sednice na kojoj se ažurira lista.

Jedna od poslednjih informacija u vezi sa prekograničnim kretanjem građana Srbije stiže i sa Kosova.

Tzv. Vlada Kosova donela je odluku koja obavezuje sve građane Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine da prilikom ulaska na Kosovo pokažu negativan test RT-PCR, ne stariji od 72 sata.

Izuzetak su diplomate i njihove porodice, kao i oni koji prilikom seltanja na aerodrom potpišu da će napustiti Kosovo u roku od tri sata.

Izvor: Tanjug, Nova.rs

Dobro došli u Neum, novo more srpskih turista

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentara

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link