Magazin Srbija

Elektromreža Srbije: Netačno da smo uništili arheološke lokalitete i uticali na Novosti da obrišu tekst

dalekovod
Linkedin / Elnosgroup

Na vašem portalu www.luftika.rs, 10. januara 2021. godine objaljen je tekst pod naslovom Elektromreža Srbije postavila dalekovod pa nepovratno uništila ostatke 2 rimske tvrđave (https://luftika.rs/rimske-tvrdjave-lederata-sapaja-dalekovod/) koji sadrži potpuno netačne informacije i zlurade interpretacije, pa vas pozivamo da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju objavite demanti.

Netačno je da je Elektromreža Srbije AD (EMS AD) postavila stubove dalekovoda 110 kV TS Bela Crkva – TS Veliko Gradište uprkos protivljenju struke i lokalnog stanovništva, kako se navodi u vašem tekstu. Za objekat je sprovedena kompletna faza investicione pripreme u kojoj je urađena kompletna projektno tehnička dokumentacija i pribavljene sve neophodne saglasnosti, uslovi nadležnih institucija, kao i sve propisane dozvole za ovu vrstu objekata. Za ovakvu vrstu objekata prikuplja se, u nekoliko faza, više desetina uslova i saglasnosti nadležnih institucija, kako u fazi izrade planske, tako i u fazi izrade tehničke dokumentacije. Konkretno, vezano za nadležnosti u oblasti spomenika kulture, saglasnosti su izdali  Zavodi za zaštitu spomenika kulture regionalno nadležni za određene oblasti. U ovom slučaju Zavod za zaštitu spomenika kulture u Smederevu i Pančevu. Osim izdatih uslova i jedan i drugi Zavod tražili su najpre izvođenje istražnih  radova, koji su izvedeni o trošku investitora odnosno EMS-a. Nadležne službe regionalnih zavoda za zaštitu spomenika kulture bile su prisutne na gradilištima u zonama koje su označile kao zone od interesa i sve aktivnosti su se na tim stubnim mestima i odvijale u skladu sa dinamikom i saglasnostima koje su sukcesivno izdavali. Praktično, gradnja dalekovoda ni u jednom trenutku nije ometala aktivna istraživanja i nastavila bi se tek po pisanoj saglasnosti nadležnog zavoda na stubnim mestima. Na Braničevskoj strani, na jednom stubnom mestu koje se nalazi u okviru lokaliteta, radovi su pre gradnje završeni i o tome je Regionalni Zavod iz Smedereva već objavio publikacije o istraživanjima. Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva je u toku leta 2020. skoro tri meseca vršio istraživanja na pet lokaliteta. Za te potrebe takođe su sprovedeni javni procesi ugovaranja i kompletne troškove istraživanja snosila je Elektromreža Srbije, a izvela ih je ovlašćena javna institucija. Da dodamo, postavljene konstrukcije čeličnorešekastih stubova nalaze se na mestima gde su istraživanja završena ako je to po mišljenju zavoda bilo potrebno. U ostatku koridora voda, bez smetnji mogu se vršiti dalja istraživanja ako to Zavodi budu smatrali u budućnosti potrebnim. EMS je u procesu pribavljanja dozvola u svemu postupio u skladu sa njihovim izdatim uslovima i istraživanja su finansirana i realizovana.

Netačno je da je EMS AD tražio uklanjanje teksta (vršio pritisak) sa sajta Večernjih novosti, kako vi navodite u tekstu. Nemamo nikakave veze niti uticaja na uređivačku politiku bilo kog medija, pa tako ni Novosti, niti znamo da li je bilo kakav tekst „uklonjen“. Novinarki Večernjih novosti smo pre više od dve nedelje odgovorili na sva pitanja koja je poslala, a zašto se samo jedan minoran deo naših odgovora (uz pogrešne interpretacije) našao u njenom tekstu nama nije poznato i to će svakako biti predmet demantija koje ćemo uputtiti Novostima. Posebno imajući u vidu da je tekst objavljen u štampanom izdanju i da su pogrešne informacije došle u javnost.

Netačno je da se neko bunio zbog načina na koji je izvedena gradnja dalekovoda. Visokonaponski dalekovod 110 kV Bela Crkva – TS Veliko Gradište je objekat od javnog značaja izuzetno važan za energetski sistem Republike Srbije. Izgradnjom dalekovoda 110 kV TS Bela Crkva – TS Veliko Gradište, povezan je banatski i deo prenosnog sistema električne energije u Braničevskom regionu. Dalekovod je značajan zbog toga što u slučaju kvarova u jednom delu prenosnog sistema, omogućava alternativni pravac napajanja konzuma u području. Na taj način povećava pouzdanost i bezbednost snabdevanja ovih regiona. Pored toga, značaj dalekovoda je izuzetan i za veliki broja vetroelektrana u banatskom regionu, kojima će pružiti mogućnost evakuacije energije proizvedene u ovim obnovljivim izvorima. Sam položaj postojećih transformatorskih stanica u Beloj Crkvi i Velikom Gradištu opredelio je makrolokacijski prostor kojim je vod morao proći. Zbog položaja rumunsko-srpske granice nije bilo moguće kraćom linijom spojiti transformatorske stanice već dalekovod ime oblik slova C i znatno veću dužinu kako bi ostao unutar teritorije Republike Srbije. Same trase definisane su Planovima detaljne regulacije za teritorije opština Bela Crkva i Veliko Gradište: Plan detaljne regulacije – opština Bela Crkva ( Sl. Glasnik opštine Bela Crkva 26.12.2013 br. 9 ) i Plan detaljne regulacije – opština Veliko Gradište ( Sl. Glasnik opštine Veliko Gradište 26.12.2013 br. 11/13 ).

I na kraju, ali ne manje važno, direktorka Elektromreže Srbije Jelena Matejić je na mesto direktora ove kompanije izabrana nakon javno sprovedenog konkursa. Netačno je da je neophodan uslov za mesto direktora EMS AD, kako vi to navodite, bilo zvanje mastera. Takođe, netačno je da je direktorka Jelena Matejić „ekspresno završila studije na FON-u“ i netačno je da je EMS imao bilo kakav štetan ugovor sa FON-om. Svi EMS-ovi ugovori su zaključeni i sprovedeni u svemu u skladu sa zakonom. Svi ovi netačni podaci, kao i netačna i zlurada informacija koju ste vašim čitaocima i javnosti pružili u samom naslovu, ali i u ostatku teksta, šteti ugledu kompanije Elektromreža Srbije koja – kao društveno odgovorna kompanija koja obavlja poslove od najvišeg nacionalnog interesa – vrlo vodi računa o poštovanju zakona i propisa, posebno očuvanju kulturnih dobara i čovekove sredine. Zbog svega ovoga EMS AD će potražiti sudsku zaštitu pred nadležnim sudovima kako bi zaštitio i sačuvao svoj ugled.

Još jednom, pozivamo vas da objavite ovaj demanti u potpunosti i bez skraćivanja.

Srdačno,

Gordana Raković Rudović

Rukovodilac Samostalnog sektora za medije i komunikaciju EMS AD

Share via
Copy link