Magazin Srbija

Ekološki ustanak poziva na odbranu novinarki i aktivistkinja, vlast ciljano targetira žene

marko-risovic-protesti
Foto: Marko Risović

„Nakon nekoliko nedelja protesta, naprednjačka vlast se toliko uplašila da je vrhunac svoje odmazde usmerila na žene“, poručuju iz pokreta Ekološki ustanak.

Iz Ekološkog ustanka navode da građani širom zemlje dobijaju prekršajne prijave za učestvovanje u protestima, ali da su ciljano targetirane žene.

Oni naglašavaju da je to najnoviji način gušenja slobodnog glasa, pogotovo hrabrog ženskog, na koji ovaj mizogini režim nema odgovor.

Isidora Kovačević, urednica “Podrinskih”

Podsetimo, za novinarkom Isidorom Kovačević, urednicom “Podrinskih” raspisana je “javna poternica” koja je osvanula po šabačkim stablima i banderama.

Iza ovog poziva na javni linč jasno je, stoji lokalna naprednjačka vlast o čijim aferama Isidora i njene “Podrinske” hrabro izveštavaju.

Ovakav čin je samo još jedan u nizu napada na slobodnu reč i kritičko mišljenje spram ovog lista.

poternica sabac

Ekološki Ustanak dodaje da je započet javni i institucionalni progon novinarke Mine Delić iz Sente i aktivistkinje Karoline Aleksandrović iz Topole.

Njima su napisane prekršajne prijave kao organizatorkama subotnjih protesta, a predviđena kazna je od 100 do 150 hiljada dinara:

– Ovo nelegalno postupanje policije, koja ih nije ni legitimisala, već ih paušalno goni zbog ličnih poziva i postova na društvenim mrežama je takođe nastavak dugogodišnjeg progona aktivista i aktivistkinja. Ekološki ustanak je uz pomoć Građanskih inicijativa, obezbedio solidarni fond kojim će sve prekršajne prijave građanima i građankama biti nadoknađene, a onima koji žele da sudski obaraju ovo nezakonito činjenje policije obezbedjena je besplatna advokatska pomoć – ističu oni i dodaju:

Posebnu pažnju, ipak, skrećemo na slučajeve targetiranih građanki, jer u našem društvu prečesto svedočimo nekažnjenoj diskriminaciji i nasilju nad ženama.

Nije slučajno da su upravo žene postale predmet ovakve odmazde, što je još jedan način gušenja slobodnog glasa, pogotovo hrabrog ženskog, na koji ovaj mizogini režim nema odgovor – poručuju iz Ekološkog ustanka.

I pokret “1 od 5 miliona” je izdao saopštenje kojim zahteva od nadležnih organa da utvrdi i procesuira one koji su naručili štampanje i one koji su odštampali “poternice” kojima se poziva na linč urednica “Podrinskih” Isidora Kovačević, a kojima je Šabac preplavljen.

Oni su pozvali policiju i tužilaštvo da pod hitno reaguju, a ne da služe kao saučesnici u razbojništvu šabačkih naprednjaka.

Novinarka Mina Delić iz Sente

Novinarka Mina Delić iz Sente optužena je da organizator protesta:

– Policija me tereti da sam organizatorka blokade u Senti, koja je održana u subotu, 11. decembra, od 14 do 15 časova, na mostu u Senti – rekla je za Danas novinarka portala Slobodna reč, fotografkinja i ekološka aktivistkinja iz Sente, Mina Delić.

mina-delic-novinarka
Mina Delić/Foto: privatna arhiva

Ona je rekla da je reč o do sada ukupuno dva ovakva slučaja u celoj Srbiji.

– Ovakve specijalne prijave dobile smo samo još jedna žena u jednoj drugoj maloj lokalnoj sredini i ja. Čini mi se da je odluka da se označim kao organizator potekla upravo odatle – da treba ugušiti svaki glas koji se ne uklapa u kolektivno ćutanje i da mora da se nađe to jedno ime, jedan lik, koji će biti ‘giljotiniran’ javno kao upozorenje ostalima – istakla je Mina.

– Male sredine su izložene značajno većim pritiscima, uplašeni, ućutkani, daleko su od očiju javnosti i medija. A upravo u malim mestima krije se istinska snaga, jer zemlja ne treba da se brani samo iz Beograda. Ona se brani lokalno – treba svako sa svojim komšijama da brani svoj komad zemlje, šume i neba – napomenula je Delić.

Ovo nije slučaj samo Sente i Šapca, nego i drugih, velikih a posebno malih lokalnih sredina. Zato je neophodno stati u odbranu građana. Zbog toga i Ekološki ustanak poziva na odbranu novinarki i aktivistkinja.

Danas ispred zgrade Vlade republike Srbije u 14 časova, Ekološki ustanak, druge ekološke organizacije, aktivisti i građani održali su protest pod nazivom “Proterivanje Rio Tinta”.

Ćuta: Ekološki ustanak izlazi na sve izbore, da otklonimo uzrok najvećeg zagađenja

Stefan Savkić

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Sve su interesantnija prisustvovanja isluženih glumaca i reditelja na protestima. Eto doživesmo pre neki dan najbrutalniju izjavu reditelja Gorana Markovića, danas je naglašena pojava Svetlane Bojković, sutra… Poznata narodna izreka je da „besposlen pop i jariće krsti“.

42 Shares
Share via
Copy link