Magazin

Monstruozni jezovuk postoji, pronađen je na severu Rusije i zavija već 40.000 godina

Odrubljena glava prvog pronađenog pleistocenskog džinovskog vuka iskopana je na severu Sibira.

Lokalac Pavel Efimov pronašao ju je u leto 2018, na obali reke Tirektiak. Vuk, čije su mamutasto krzno i impresivni očnjaci ostali očuvani, dostigao je svoju punu veličinu, a u vreme smrti imao je između dve i četiri godine.

vuk

Prema procenama japanskih naučnika, glava je starija od 40.000 godina, a švedski stručnjaci iz Prirodnjačkog muzeja ispitivaće DNK ovog zastrašujućeg predatora.

Struka je saglasna da je u pitanju prvo otkriće ostataka odraslog pleistocenskog vuka, sa potpuno očuvanim tkivom.

Mapa jakutija
Glava pleistocenskog vuka pronađena je 2018, na obali reke Tirektiak

„Kako bi potpuno razumeli evoluciju vučje vrste i rekonstrusali njegov celokupni izgled, uporedićemo ga sa današnjim vukovima“, izjavio je uzbuđeni Albert Protopopov, iz Akademije nauka republike Jakutije.

Glava pleistocenskog vuka dugačka je 40 centimetara, što je polovina dužine celokupnog tela modernog vuka, koja varira od 66 do 86 centimetara.

Ovo zapanjujeće otkriće objavljeno je u Tokiju, tokom otvaranja grandiozne izložbe o vunastim mamutima, koju su organizovali sibirski i japanski naučnici.

Pored vuka, na istoj izložbi naučnici su predstavili i besprekorno očuvano mladunče pećinskog lava.

ct skener
Naoki Suzuki sa timom stručnjaka ostatke je proučavao na CT skeneru

„Njihovi mišići, organi i mozgovi su u dobrom stanju“, izjavio je Naoki Suzuki , profesor paleontologije i medicine sa Tokijskog univerziteta, koji je pronađene ostatke proučavao na CT skeneru.

„Želimo da otkrijemo kakve su im bile fizičke sposobnosti i životne navike, poredeći ih sa današnjim lavovima i vukovima.“

Mladunče pećinskog lava, nazvano Spartak, dugačko je oko 40 centimetara i bilo je teško oko 800 grama. Naučnici veruju da je mladunče uginulo neposredno nakon rođenja.

spartak
Lavić Spartak

Nedavno otkriće usledilo je nakon pronalaska ostataka još tri pećinska lava 2015. i 2017. godine, od strane istog tima naučnika.

Naučnici upozoravaju da je Zemlja ušla u šesto masovno izumiranje

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
70 Shares
Share via
Copy link