Magazin Svet

Naučnici preneraženi: Tek što je otkrivena, džinovska anakonda od 7 metara odmah ubijena

džinovska anakonda ana julija ubijena
Foto: Screenshot/Instagram/freekvonk

Iako nam se ponekad čini da poznajemo čitav živi svet na planeti, uvek se pojavi neka nova vrsta koja nas iznenadi i oduševi. Tako je pre nešto više od mesec dana svet je saznao da u brazilskoj prašumi postoji anakonda dugačka skoro sedam metara.

Ovekovečio ju je holandski biolog Frejk Vonk (40) koji se slikao kako pliva pored nje.

Međutim, u nedelju je u reci Formozo pronađeno telo džinovske zmije Ana Julije, kako su joj naučnici dali ime.

Veruje se da su je ubili lovci.

Ubijena anakonda bila u naponu snage

Holandski biolog podelio je na društvenim mrežama vest o smrti zmije.

“S puno boli u srcu želim da vas obavestim da je moćna velika zelena anakonda s kojom sam plivao pronađena mrtva u reci ovog vikenda…

Čuo sam iz raznih izvora da je ubijena, iako još nema zvaničnog izveštaja koji bi potvrdio uzrok smrti. Tako sam tužan i tako ljut u isto vreme! Kakav tužan i tragičan gubitak”, napisao je Vonk na Instagramu.

Prema njegovim rečima, anakonda je bila zdrava i u naponu života, a pred njom su bile godine života u kojima je mogla da da mnogo potomaka, prenosi N1.

„Budući da nema mnogo ovih kolosalnih džinovskih zmija koje plivaju uokolo, udarac biodiverzitetu (a posebno ovoj specifičnoj vrsti) je groman”, napisao je.

“Bila je jedinstvena zmija, nije ovo zaslužila”

Govoreći o susretu s njom, Vonk tvrdi da je plivao pored nje najmanje sat vremena i da se činilo da je potpuno neuznemirena njegovim prisustvom.

„Jedino što je odavalo da me je uopšte primetila je činjenica da bi povremeno isplazila jezik da pokupi neke mirise da nanjuši, što se događa.

Osim toga, samo je radila svoje. Ovo je zaista bila strašna zmija, jedinstvena, i ovo nije zaslužila”, istakao je biolog.

Otkriće severne zelene anakonde objavljeno je 16. februara u naučnom časopisu „Diversity“.

Glavni autor studije profesor Hesus Rivas je objasnio je da su prvi put shvatili da postoji više od jedne vrste zelene anakonde pre više od 15 godina.

Zajedno sa svojom suprugom, doktorkom Sarom Korej-Rivas, krenuo je da analizira biološke uzorke, kako bi pronašli genetske razlike i na taj način potvrdili njihove sumnje.

Kako je otkrivena Ana Julija

Grupa naučnika, predvođena profesorom Brajanom Frijem, koji je jedan od koautora studije prof. Rivasa, otkrila je ovu gotovo deset miliona godina staru vrstu uz pomoć domorodačkog naroda Huaorani (Waorani), dok su snimali seriju “Pole to Pole” sa glumcem Vilom Smitom, koja se emituje na kanalu Nacionalna geografija Dizni plus platforme.

Poziv vođe plemena Huaorani da tim naučnika uđe u njihovu teritoriju u ekvadorskoj Amazoniji bio je “jedan od samo nekoliko odobrenih od 1958. godine”, rekao je profesor Brajan.

“Naš tim je dobio redak poziv − istražiti regiju i prikupiti uzorke populacije anakonda”, objašnjava naučnik.

Vođa plemena je vodio tim u desetodnevnu potragu za anakondama, koje su za plemenske članove bile svetinja.

Tim je koristio kanue niz reku u regionu Bameno, gde su otkrili “nekoliko anakondi kako vrebaju u plićaku, pripremajući se za lov”.

Amazonija ima dva odvojena sliva. Veći sliv na jugu, koji obuhvata Brazil, Boliviju, Peru i delove Francuske Gvajane, dom je južne zelene anakonde.

Manji sliv na severu, koji se odnosi na Kolumbiju, Ekvador, Gvajanu, Surinam, Trinidad, Venecuelu i delovi Francuske Gvajane, dom je novootkrivenoj severnoj zelenoj anakondi.

Profesor Fraj je rekao da se vrsta severne zelene anakonde odvojila od južne zelene anakonde pre skoro 10 miliona godina i genetski se razlikuju za 5,5 odsto.

Izvor: N1

Naučnici izvukli nepoznatog stvora iz morskih dubina, sablasnim izgledom ledi krv u žilama (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link