Magazin Svet

60 godina donirao svoju „magičnu krv“ i tako spasao živote 2,4 miliona beba (VIDEO)

Dzejms Harison
Foto: Printskrin/Youtube

Australijanac Džejms Harison (85) donirao je krv skoro svake sedmice 6o godina, a pre tri godine (2019. ) se „penzionisao zbog sopstvenog zdravlja. Prema podacima Crvenog krsta Australije, njegova krv spasila je više od 2,4 miliona beba.

Harisonova krv je unikatna i sadrži antitela za borbu protiv bolesti koja su iskorišćena za pravljenje vakcine Anti-D koja pomaže u lečenju bolesti Rh faktora, javlja CNN.

Koju bolest leči Harisonova krv

Ova bolest je stanje gde krv trudnice napada krvne ćelije nerođene bebe. U najgorem slučaju dovodi do oštećenja mozga ili smrti deteta. Do ovoga dolazi kada Rh faktor majke bude negativan, a beba ima pozitivan jer ga je nasledila od oca. U ovim slučajevima majčina krv može proizvesti antitela koja uništavaju „strane“ ćelije bebe, što može biti smrtonosno.

Harison je to promenio. Svoju krv je počeo da daruje nakon operacije grudi kada je imao samo 14 godina. Tada je primio donacije krvi, ukupno 13 litara i nakon što se oporavio, prijavio se da bude donator. Nekoliko godina kasnije, lekari su otkrili da njegova krv sadrži antitela koja se mogu koristiti za pravljenje Anti-D injekcija, pa je počeo da donira krvnu plazmu kako bi pomogao što većem broju ljudi.

Još uvek nejasna „magična“ svojstva njegove krvi

Lekari nisu sigurni kako Harison ima ovaj redak tip krvi, ali misle da je dobio putem transfuzije kada je imao operaciju. On je jedan od 50 ljudi koji imaju ova antitela.

„Svaka doza krvi je dragocena, ali njegova posebno. Korišćena je da se napravi lek koji spasava živote, daje se majkama čija krv ima rizik da napadne nerođene bebe. Svaka serija Anti-D u Australiji je napravljena od njegove krvi. Više od 17 odsto žena u Australiji ima ovaj rizik, tako da je Džejms pomogao u spasavanju mnogih života“, rekla je portparolka Crvenog krsta Australije Džema Falkenmajer.

U Australiji je od 1967. godine registrovano više od tri miliona žena kojima je bila potrebna ovakva vakcina. Čak je i Harisonovoj ćerki data ova vakcina. Zahvaljujući njoj njegov drugi unuk je rođen zdrav.

„U Australiji je godišnje umiralo hiljade beba od 1967. godine, a lekari nisu znali zašto. Žene su imale veliki broj pobačaja i rađana su deca s oštećenim mozgom. Australija je jedna od prvih zemalja koja je otkrila donora s antitelom u krvi, pa je to bilo revolucionarno vreme“, dodala je Falkenmajer.

Harison se smatra nacionalnim herojem Australije. Dobio je veliki broj nagrada za svoju velikodušnost.

Izvor: ddl.rs

Namćori i baksuzi Srbije ne podnose političare, takmiče se da izgube a kolo igraju „otpozadi“

34 Shares
Share via
Copy link