Izbori 2020

Dok se oni bratime, građani vraćaju kamate: Kini smo dužni 12 milijardi evra

Aleksandar Vučić je zadužio Srbiju kod Kine za 7,35 milijardi evra. Godišnja kamata iznosi 220 miliona. Period otplate je 20 godina. Prema računici, ukupna kamata koju treba da vratimo iznosi 4,5 milijardi evra, te će nas ovakva “pozjamica” na kraju koštati 12 milijardi evra, prenosi portal Direktno.rs.

Taj novac kojim Srbiju Kina kreditira vraćamo u potpunosti Kini kroz sporazume koje smo potpisali za projekte na kojima bez tendera angažujemo kineske firme. Naše firme dobijaju mrvice.

Kako je reč o velikim i skoro nerealnim ciframa, podsetićemo na informaciju da paket mera pomoći privredi, koje je Vlada usvojila tokom vanrednog stanja, iznosi 5,1 miliijardu evra, što je kako je rekao i Siniša Mali, polovina našeg BDP-a.

Svaki građanin dužan 1700 evra

Kada se ovaj dug podeli na broj ljudi u Srbiji, što je oko 7 miliona, prema poslednjim informacijama, dolazimo do podatka da je ovim “bratskim” dogovorom svako od nas zadužen za po 1715 evra. Svako od nas, dakle i mama i tata, i suprug, supruga, tetka, dete…

Da je to jedini dug ne bi bilo tako strašno, ali to je samo deo našeg duga.

Isti iznos EU je poklonila Hrvatskoj

U isto vreme Hrvatska od EU dobija 7,36 milijardi evra bespovratne pomoći. Retoričko je pitanje ko je bolje prošao -Hrvatska ili Srbija…

Predsednik Srbije je 15. marta izjavio: “Evropska solidarnost ne postoji. To je bila bajka na papiru. Ja sam danas uputio posebno pismo jedinima koji mogu da pomognu, a to je Kina…” i poručio medicinsku opremu iz Kine.

Srbija je tada za samo 20 dana platila 370 miliona evra za medicinsku opremu, a koliko je od toga plaćeno Kini i po kojim cenama, još uvek se ne zna. Javnost i dalje čeka na davno obećani predsednikov izveštaj naciji o troškovima nabavke medicinske opreme.

Međutim, ono što danas sigurno znamo jeste da predsednikova “bajka na papiru” u slučaju Hrvatske znači pomoć EU od 10 milijardi evra, od čega čak 7,36 milijardi evra bespovratnih sredstava.

Ima se, može se

Za razliku od Hrvatske, Srbija je pre samo mesec dana bila jedina zemlja koja je formalno odbila finansijsku pomoć EU za Balkan vrednu 750 miliona evra, a neposredno zatim Vučić je odbio i zajam MMF-a od 1,2 milijarde evra po povlašćenim uslovima, sa obrazloženjem da Srbija ima dovoljno para i planira da ostvari najveći rast BDP-a u Evropi.

Računica je jednostavna. Dok Hrvatska od EU dobija 7,36 milijardi evra bespovratnih sredstava, Srbija se kod kineskih državnih banaka zadužuje 7,35 milijardi evra sa prosečnom kamatom od 3%, što znači da ćemo Kini u narednih 20 godina svake godine samo na ime kamate plaćati najmanje 220 miliona evra.

Da stvar bude još gora sa tih 7,35 milijardi plaćamo kineske firme kojima smo poslove dali bez tendera, pa su i cene za najmanje trećinu veće od realnih.

Ovaj dug će vraćati i naša deca, jer će za 20 godina oni biti radno sposobni. Uz to saznanje slogan “Za našu decu” dobija još jednu, vrlo neprijatnu, konotaciju.

Izvor: Direktno.rs

Ma koje prirodne lepote, Vučić je bitan: Predsednik na turističkom plakatu zove Kineze u Srbiju

290 Shares
290 Shares
Share via
Copy link