Magazin

Bio je jedan od najboljih svetskih košarkaša, a surovom igrom sudbine izgubio je život

Na današnji dan 1993. godine, u saobraćajnoj nesreći kod Denkendorfa u Nemačkoj, život je izgubio jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena, Dražen Petrović.

Umesto da se sa saigračima iz hrvatske košarkaške reprezentacije, sa kojima je veče pre toga u Vroclavu igrao meč protiv Slovenije, na kojem je postigao 20 poena, u Zagreb uputi avionom, Dražen je, sa čekiranom kartom u džepu, samo predao svoj prtljag na franfurtskom aerodromu i rešio da putuje automobilom.

Za volanom crvenog golfa dvojke bila je Klara Salanci, Draženova devojka, nemačka košarkašica i manekenka mađarskog porekla, koju je tadašnji košarkaš Netsa upoznao u Njujorku.

Dražen je, umoran od puta i profesionalnih obaveza, spavao na suvozačkom mestu, nevezanog pojasa, a na zadnjem sedištu sedela je Hilal Edebal, nemačka košarkašica turskog porekla, tada studentkinja i sportski stipendista Univerziteta Nijagara.

Pri brzini od više od 160 km/h, ispred golfa se odjednom pojavio kamion, koji je, u neuspelom pokušaju preticanja, probio zaštitnu ogradu i iz suprotnog pravca puta se preprečio preko svih traka autobana.

Vozač kamiona usplahireno je signalizirao svima da koče i stanu, ali je Klara to prekasno shvatila, te je u direktnom sudaru Dražen izleteo kroz vetrobransko staklo, udarivši glavom u kamion i poginuvši na licu mesta.

Hilal je, na zadnjem sedištu, zadobila povrede koje su je smestile u komu na devet dana, te prouzrokovale amenziju, zbog koje je tek osamnaest godina posle nesreće uspela da se priseti da se nalazila u automobilu tog kobnog dana.

Klara je završila tek sa malim ožiljkom iznad levog oka.

Kasnije, Salanci se udala za proslavljenog nemačkog fudbalera Olivera Birhofa, a o nesreći u kojoj je učestvovala nikada javno nije rekla ni reč.

Dražen je u trenutku smrti imao nepunih 29 godina.

NE BRŽE OD ŽIVOTA!

Izvor: Facebook/Opsajd

Zvezda jugoslovenske košarke danas skuplja flaše po kontejnerima

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

94 Shares
Share via
Copy link