Magazin Srbija

Dragan iz Vrnjačke Banje je kažnjen sa 5.000 dinara zbog gledanja blokade puteva

protesti-2
Foto: Luftika

Draganu Brđoviću iz Vrnjačke Banje stigla je prekršajna kazna zbog navodnog učešća u blokadi saobraćajnice u Vrnjcima 4. decembra, iako nije  bio na ulici, već na trotoaru na autobuskom stajalištu.

Kako je rekao za Nova.rs, s obzirom da nije bilo policajca u uniformi, jer ga nisu legitimisali, najverovatnije da ga je neko od njih u civilu snimio. Tek posle četiri dana i na kućnu adresu, dobio je prekršajnu kaznu.

– Nas troje smo otišli da vidimo šta se dešava, jer smo čuli da se organizuje blokada. Ali, pošto smo mi ekološki aktivisti jer se zalažemo za očuvanje izvora u Vrnjačkoj Banji, nije nam se svidela struktura ljudi koji su tamo bili. Radilo se o političkim aktivistima. Stajali smo 15 minuta na stajalištu udaljeni od te grupe ljudi. I vratili se u Banju – kaže Brđović.

Međutim, posle nekoliko dana, kući mu je stigla kazna iz Prekršajnog suda.

– Prvo sam pomislio da sam učinio neki prekršaj u saobraćaju dok sam vozio automobil. Ali, kada sam malo bolje pogledao, shvatio sam da su mi napisali prekršaj zbog navodnog učešća u blokadi saobraćaja. Platio sam advokatu 100 evra da napiše žalbu. I platiću i 1.000 evra, jer želim da dokažem da sam u pravu, i da policija koja je radila po nalogu države, nema pravo da na taj način plaši i kažnjava građane. Ja ne ćutim, i to u Vrnjačkoj Banji svu znaju, jer sam alarmirao javnost o nekontrolisanoj eksploataciji lekovitih izvora. Ali, nisam imao nikakvog učešća u pomenutoj blokadi – priča aktivista Ekološkog udruženja Vedro iz Vrnjačke Banje.

Brđović, koji je i državljanin Švajcarske, kaže za Nova.rs da će se žaliti i ambasadi u Beogradu o tome kako se u Srbiji postupa sa stranim državljanima.

– Ako me pitate šta mislim o Rio Tintu, reći ću vam da njima nije mesto u Srbiji. Rudu ne možemo da jedemo, a u krugu od 100 kilometara od rudnika, ništa neće moći da se posadi – kaže ovaj aktivista iz Vrnjačke Banje.

Izvor: N1

Dekan Pravnog fakulteta u Nišu dobio prijavu zbog protesta, najavljuje pravnu bitku

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


140 Shares
140 Shares
Share via
Copy link