Koronavirus Srbija

Dr Janković o porastu zaraženih: Možda je ovo poslednji čin

radmilo-jankovic
Dr Radmilo Janković/Foto: Privatna arhiva

Prema rečima zamenika direktora Kliničkog centra u Nišu, Radmila Jankovića, omikron soj virusa je „dao ubrzanje“ novom talasu zaražavanja koronom. On je ocenio da će uslediti veliki pritisak na kovid ambulante, a da bi uskoro broj zaraženih dnevno mogao biti i petocifren.

U narednom periodu nas očekuje uznemirujući scenario, neće biti toliko ljudi za bolnice, rekao je Janković i naglasio kako veruje da će, kada se danas pojave brojke zaraženih, to delovati uznemirujuće i deprimirajuće.

Janković je naglasio da će brojevi zaraženih biti potcenjeni, a uveren je da što hitnije treba nešto uradti, jer će efekti ovog pritiska biti mnogo više socijalni i društveni nego zdravstveni.

Vakcine nisu efikasne da spreče zaražavanje kod omirkona, ali štite od smrtnih ishoda i težih slučajeva, naglasio je Janković i dodao da omikron za sada daje lakšu kliničku sliku.

Prema njegovim rečima, simptomi se pojavljuju već posle dva dana, kraće traje i ono što rade zemlje u Zapadnoj Evropi je da smanjuju vreme karantina, kako ne bi svi bili na bolovanju.

Možda je ovo poslednji čin, ovako brzo i masovno završavanje, bez opterećenja zdravstvenog sistema možda znači kraj, ali niko to sa sigurnošću ne može reći, rekao je Janković.

On je naveo da na kovid odeljenju KC Niš trenutno imaju 55 pacijeata na bolničkom lečenju, ali se radi o delta soju.

Izvor: N1

Korona virus: U Srbiji se razmatra četvrta doza vakcine, Makron rekao da želi da zagorča život nevakcinisanima

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link