Film

Doživotne traume devojčice u crvenom kaputu iz „Šindlerove liste“

Šindlerova lista Stivena Spilberga govori o jednom od najsurovijih zločina u istoriji i predstavlja jedan od najpotresnijih filmova u istoriji kinematografije.

Film je rađen u crno-beloj tehnici, a jedina boja potiče od crvenog kaputića devojčice koja hoda ulicama preplavljenim krvlju Jevreja.

Ona podignute glave i prkosnog stava deli njihovu sudbinu tražeći utočište, probijajući se kroz mrak nacističkog „čišćenja“ Krakova.

Ta scena ostala je i kao jedna od naupečatljivijih. Ali, možete li da zamislite kako je izgledala iz ugla tada trogodišnje Olivije Dabrovske, koja je igrala misterioznu devojčicu?

Poljakinja Olivija Dabrovska danas ima 28 godina i otkrila je da joj je uloga devojčice u crvenom kaputu iz 1993. godine donela mnogo neželjene pažnje i godinama je traumatizovala.

Iako je režiseru filma Stevenu Spilbergu obećala je da neće gledati film dok ne napuni 18 godina, sa 11 je to obećanje prekršila.

Kaže da je bila užasnuta. Jedna od scena koje su joj najteže pale bila je ona u kojoj oficir SS trupa sa svog prozora nasumično puca na žene i decu.

Priča o srpskom selu koje je sve rizikovalo da spase život jevrejskog dečaka

Sve to mi je bilo užasno. Nisam razumela mnogo toga, ali sam znala da ne želim nikad više da pogledam taj film – rekla je Olivija, koja je rešila da pokuša da zaboravi na svoju ulogu u „Šindlerovoj listi“ i nada se da je niko neće prepoznati.

– Stidela sam se što sam bila u filmu i bila sam jako ljuta na moje roditelje kad bi pričali ljudima o mojoj ulozi. Dugo sam to krila, a u srednjoj školi su ljudi preko interneta otkrili da sam ja devojčica u crvenom kaputu. Govorili su: „Za tebe je to sigurno jako važno, ti sigurno znaš sve o Holokaustu“. To me je zaista frustriralo – ispričala je u intervjuu za The Times, a prenosi portal Noizz.

Ali, ponovo je pogledala film kad je imala 18 godina i promenila je mišljenje o njemu.

– Spilberg je ipak bio u pravu. Morala sam da odrastem da bih ga razumela – zaključila je Olivija, koja se kasnije pojavila u još nekoliko filmova, ali je odlučila da upiše bibliotekarstvo i uživa u životu van reflektora i kamera.

Čudom je preživela Novosadsku raciju, a ovo je njena neverovatna priča

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
22 Shares
Share via
Copy link