Magazin

Za nju su pacijenti bili deo porodice: Ko je bila doktorka koja je izvršila samoubistvo?

Doktorka V.S.A. (50) koja je izvršila samoubistvo nožem u svom stanu u Kralja Milutina 63 u Beogradu, bila je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, vlasnica čuvene klinike za ulepšavanje i pokretač inicijative da se procedura rekonstrukcije dojki nakon mastektomije uvede u redovni onkološki protokol, čime je omogućena besplatna intervencija svim ženama u Srbiji, piše Nova.rs.

V.S.A je rođena u Beogradu, a medicinski fakultet u našoj prestonici je završila 1994. godine.

Magistrirala je na rekonstrukciji ekstenzornih tetiva šake, a specijalizaciju plastične i rekonstruktivne hirurgije završila je 2000. godine.

Proteklih 25 godina bila je zaposlena na Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”.

Stručno usavršavanje i praksu nastavila je na mnogobrojnim svetski priznatim klinikama, u Grčkoj, Rusiji, Italiji, Americi, Brazilu, a bila je učesnik mnogobrojnih evropskih i svetskih kongresa.

– Pacijenti su deo moga života i deo moje porodice. Uvek se postavljam u njihovu kožu i nikad ih ne ostavljam same. Vezana sam za njih i oni za mene. Vremenom im postanem bliska poput porodičnog lekara, pa šta god da im se dešava, od najbezazlenijih gripova do ozbiljnijih oboljenja, prvo mene obaveste i pitaju za savet šta da rade i kome da se obrate ili me bar čuju “da im ulijem pozitivne energije”, kako umeju često da kažu. Zbog te uzajamne ljubavi i razumevanja nikada nisam imala neprijatna iskustva s pacijentima. I zbog toga sam izuzetno srećna. Kao hirurg zadovoljna sam svim uspešnim operacijama koje prođu bez komplikacija. Estetu u meni raduje kad postignem lep, prirodan izgled, a lekara zadovoljstvo mojih pacijenata – izjavila je V.S.A. u jednom od brojnih intervjua koje je davala.

Bila je dobitnik Nagrade za najbolje rezultate u oblasti ultrazvučne liposkulpture u 2003. godine u Los Anđelesu.

Tokom života se trudila da sruši predrasude o estetskoj hirurgiji i uvede je u svakodnevne tokove i približi “običnim” ljudima.

Pre dve godine je izjavila da najveći broj hirurga na svetu, a pogotovu žene, najčešće ostaju same.

– Prema statistici najveći broj hirurga u svetu, ne samo plastičara, pogotovo žene, najčešće ostaju sami. Upravo zbog nerazumevanja i nedovoljno provedenog vremena sa partnerima, često dolazi do razilaženja. Za razliku od drugih grana medicine, hirurgija svog maestra sa skalpelom uzima pod svoje, stoprocentno. A sa tim, ne može svako da se nosi.

Podsetimo, V.S.A su pronašli suprug i muž u kupatilu porodičnog doma, sa više ubodnih rana u predelu stomaka i grudi.

Za osobe koje pomišljaju na samoubistvo aktivni su sledeći brojevi telefona koje mogu pozvati ako se nalaze u nekoj vrsti emotivne krize:

Centar Srce” pružanje emotivne podrške osobama u krizi i prevencija samoubistva kol centar: 0800/300-303 i 021/6623-393 i putem četa na sajtu www.centarsrce.org.

Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva

Na telefonski broj 011/7777-000 mogu se javiti oni koji pomišljaju na samoubistvo ili njihova porodica, a sa njima će razgovarati stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja – psihijatri, psiholozi, socijalni radnici.

Nije Miljana „nešto puklo“ pa se ubio. Patio je od depresije i neshvaćen je otišao u smrt

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

10 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap