Magazin Novi Sad

Nove dojave o postavljenim bombama, na meti osnovne škole u Vojvodini

novi-sad-policija-rotacija-n1-341637-725x408
Foto: N1/Ilustracija

Sajber napadi ne prestaju, pa su se nakon Kliničkog centra Vojvodine i zdravstvenih ustanova i infrastukturnih objekata širom Srbije ovoga puta našle na meti osnovne škole u Vojvodini.

Napadi su ponovo izvršeni putem elektronske pošte, a među targetiranim školama su one u Novom Sadu, Petrovaradinu, Futogu, Savinom selu, Srbobranu, Inđiji i Novim Karlovcima, Staroj Pazovi, Novoj Gajdobri i Bečeju.

Policija je na terenu i proverava navode, a sudeći prema načinu dojave i broju navodnih lokacija, reč je o poslednjem u nizu sajber napada na institucije i građane Srbije, piše 192_rs.

Direktori škola dobili preteće mejlove

Kako piše 021, svi direktori OŠ na teritoriji Južnobačkog okruga su mejlom noćas dobili dojavu o postavljenim bombama. Srednje škole se nisu našle na meti napada.

Načelnik Školske uprave Novi Sad Milan Grujin rekao je za Euronews Srbija da su sve osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad dobile dojavu o bombama.

– Na teritoriji Školske uprave Novi Sad, što obuhvata Južnobački i Sremski okrug, postoji 135 osnovnih škola i sve su dobile dojave o postavljenim eksplozivnim napravama. Dojave nisu stizale u srednje škole. Deca i zaposleni trenutno ne mogu da uđu u objekte, jer se čeka kontradiverzioni pregled. Dok ne bude okončan, nastava će biti organizovana online. Danas sigurno, a za ponedeljak ćemo videti – naveo je Grujin.

Učenici zbog toga nemaju prvi čas, a upitni su i ostali, dok se ne pregledaju sve škole. U policiji kažu da za sada ne znaju tačan broj škola koje su dobile dojavu, a od ministarstva prosvete nema trenutno informacija.

Kako građani javljaju, u pitanju su OŠ „Svetozar Marković Toza“, OŠ „Vasa Stajić“, OŠ „Kosta Trifković“, „Dušan Radović“, „Ivan Gundulić“, „Žarko Zrenjanin“ i škola „Nikola Tesla“ na Telepu, te škole u Petrovaradinu, piše o21.

Izgubljeni časovi biće nadoknađeni

Pošto se moraju ispoštovati sigurnosne procedure, danas neće biti nastave za učenike u targetiranim školama, a ministar prosvete Branko Ružić je već najavio nadokanadu izgubljenih časova, jer su prekidima nastave zbog višednevnih lažnih dojava učenici dosta izgubili.

Ovime je nastavljena serija sajber nabada kojima je Srbija izložena u poslednje vreme, a dosad se za sve dojave ispostavilo da su lažne.

Nekoliko dana pre početka napada, hakerska grupa Anonimusi je proglasila Srbiju njihovom metom, navodno zbog odbijanja državnog vrha da uvede sankciji Rusiji povodom agresije na Ukrajinu.

Izvori: 021, 192_rs

Nove dojave o bombama na 36 lokacija širom Srbije

117 Shares
117 Shares
Share via
Copy link