Magazin Novi Sad

“Gradonačelniku Novog Sada nisu javili da podnese ostavku zbog poslova Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića“

Milan Mića Đurić
Foto: Screenshot / YouTube

Ni nakon pet dana od masovnih ostavki njegovih stranačkih kolega iz 20 gradova, gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću još uvek nije javljeno da li će i kada i on morati da napusti ovu funkciju.

U međuvremenu, na današnjem zasedanju u Skupštini Vojvodine usvojene su nove procedure za promenu izbornih pravila u pokrajini koja, očekivano, idu u prilog isključivo vladajućoj stranci. Međutim, iako su izbori glavna tema, vladajuća SNS u skupštini nije bila voljna da ih komentariše, piše Nova.

Ni sam Đurić nije bio ništa rečitiji na temu sopstvene ostavke sem da će, “ako je i bude podnosio”, obavestiti javnost o tome u narednim danima.

Ni nakon pet dana od masovnih ostavki njegovih stranačkih kolega iz 20 gradova, gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću još uvek nije javljeno da li će i kada i on morati da napusti ovu funkciju.

U međuvremenu, na zasedanju u Skupštini Vojvodine usvojene su nove procedure za promenu izbornih pravila u pokrajini koja, očekivano, idu u prilog isključivo vladajućoj stranci. Međutim, iako su izbori glavna tema, vladajuća SNS u skupštini nije bila voljna da ih komentariše.

Ni sam Đurić nije bio ništa rečitiji na temu sopstvene ostavke sem da će, “ako je i bude podnosio”, obavestiti javnost o tome u narednim danima.

A dok ti naredni dani ne stignu, zid naprednjačkog ćutanja probijaju glasine da bi SNS zbog lošeg rejtinga u Novom Sadu, najradije izbegao lokalne izbore.

Podaci sa poslednja dva izborna ciklusa pokazuju da SNS gubi podršku u Novom Sadu, dok simpatije ka opoziciji rastu.

Koliko je SNS tada teško prihvatio novu matematiku pokazali su i gerilskim akcijama “posrbljavanja” novosadskih naselja koja nisu glasala za SNS, a koja se mahom nalaze u urbanim delovima grada.

Dodatno, novosadski naprednjaci su se našli i “na gubitku” odlaskom dotadašnjeg gradonačelnika Miloša Vučevića na ministarsku funkciju, kog je nasledio javnosti poprilično nepoznat, al i stranački nedovoljno agresivan Milan Đurić.

Uprkos svemu tome, upitno je koliko su ovi nezvanični razlozi zaista razlog što je novosadski gradonačelnik i dalje na čelu grada.

Bliže istini više zvuči mišljenje bivšeg gradonačelnika i narodnog poslanika Narodnog pokreta Srbije Borislava Novakovića, koji smatra da iza potencijalne Đurićeve ostavke ne stoji nikakvo političko premišljanje, već čist finansijski interes SNS.

– Ne treba smetnuti s uma da je Novi Sad grad kojim upravljaju Zvonko Veselinović i Andrej Vučić. Ukoliko ne budu doneli budžet, a neće moći da ga donesu, i ukoliko budu svedeni na odluku o privremenom finansiranju, to znači da u narednom periodu neće biti velikih investicija, što je za njih uvek izvor korupcije, a neće biti ni socijalnih davanja – navodi Novaković.

On takođe napominje da bi prevremeni lokalni izbori ugrozili usvajanje dva plana detaljne regulacije, uključujući i “ izgradnju tajkunskog naselja ‘Novi Sad na vodi”.

Jedan od razloga držanja Đurića “na leru” moguć je i iz proceduralnih razloga.

Naime, iznenadnom Vučićevom izjavom da bi 17. decembra uz parlamentarne, beogradske i izbore u pojedinim lokalnim samoupravama, vanredno moglo biti održano i glasanje za poslanike u Skupštini AP Vojvodine, pojavile su sumnje da li pokrajinski akti omogućavaju da se i Vojvodina vanredno uklopi u izborni termin.

Ukoliko bi se insistiralo da lokalni i pokrajisnki izbori budu istovremeno u Vučićevom roku, pokrajisnka administracija se, prema važećem Statutu APV, već sada nalazi u samom “cajtnotu” za njihovo raspisivanje, a i tada bi njohova proceduralnost bila vrlo upitna.

Međutim, pokrajinski poslanici su već koliko danas pokazali da “gde ima volje, ima i načina”.

Na današnjem zasedanju u Skupštini Vojvodine munjevito je usvojena izmena odluke o izboru pokrajinskih poslanika.

Po novoj odluci broj potrebnih potpisa za kandidovanje izborne liste je smanjen sa 6.000 na 4.000, dok je za manjinsku listu umesto 3.000 neophodno prikupiti 2.000 potpisa.

U Pokrajini više neće moći da se predlaže koalicija političke stranke i grupe građana, već će lokalne organizacije iz Vojvodine morati samostalno da se kandiduju ili da njihovi članovi budu kandidati na izbornoj listi neke stranke.

Slatkiš je ostavljen za kraj: po novim izmenama, za pokrajinskog poslanika može da se kandiduje samo osoba koja ima prebivalište u Vojvodini ali, “nosilac izborne liste ne mora da ima prebivalište u pokrajini”.

I mada prosečan građanin Srbije više ni šta ne zna šta nam se dešava u državi, bez sumnje svi znamo čije će to ime krasiti i nositi izborne liste u vojvođanskom parlamentu.

U pitanju je isti onaj čovek koji zapravo jedini zna i odlučuje kada će, da li će i zašto će gradonačelnik Milan Đurić otići/ostati na čelu Novog Sada.

Novi biser gradonačelnika Novog Sada: “Lakše da saniramo štetu od poplava, nego da ulažemo u kanalizaciju”

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link