Putovanja

Đokini virovi su remek-delo prirode koje ostavlja bez daha i najbolje čuvana tajna Srbije

Za ovaj kanjon nestvarne lepote mahon znaju samo lokalci, iako se nalazi na samo 18 kilometara od Leskovca.

Planinska reka Vučjanka pravi kanjon, a dužini od 2 km ima pad od 300 m, pa je korito puno virova, vodopada i slapova.

Provlačeći se kroz tesnace i brzake, pravi bukove koji se u ovom kraju zovu Đokini virovi. Prizor vodopada sve posetioce ostavlja bez daha, a slike sa Instagrama ne mogu ni da približe lepotu koju ćete videti uživo, piše Blic žena.

View this post on Instagram

Kanjon Vučjanke je bez sumnje UMETNOST prirode. Najtužnije od svega je što većina nas nikada nije čula za njega. Vučje sa planinom Kukavicom, hidrocentralom, kanjonom reke Vučjanke sa vodopadima, starim vodenicama i ostacima kule Nikole Sokobaljića, jezero Barje, crkva Rodjenja Svetog Jovana Krstitelja, definitivno ostavlja svakog bez daha – jedinstvena lokacija desetak kilometara od Leskovca. Obavezno posetite ovo predivno mesto! . . #kanjonvucjanke #vucjanka #vucje #meettheserbs #amazingserbia #ig_srbija #vidisrbiju #amazingphoto #srbijaslike #serbia #nature #beautifuldestination #landscapelovers #discoverserbia #serbiatourism #srbijanadlanu #nikonsrbija #srbijauslikama #balkanmountains #beautifulnature #mojasrbija #discoverearth #roamtheplanet #landscape #beautifuldestinations #wonderful_places #naturelovers #landscapephoto #naturephotography

A post shared by Nemanja Jovanovic 📸 (@nemanja_24_jovanovic) on

Vučjanka je dugačka 18 km, a izvire na planini Kukavici na oko 1. 100 metara nadmorske visine. U svom srednjem toku, Vučjanka prelazi u kanjon dubine do 300 m. Na poslednjoj četvrtini kanjona nalazi se hidrocentrala, druga po najstarija na Balkanu i od nje do Leskovca i dan danas vodi očuvani dalekovod.

Pored vodopada i kanjona, ako se odlučite na izlet ovde, moći ćete da obiđete i srednjevekovnu tvrđavu sa ostacima bedema i kule iz prve polovine 15. veka koja nosi ime Skobaljić grad i nalazi se na 579 metara nadmorske visine, iznad kanjona Vučjanke.

Skobaljić grad podignut je na strmoj i nepristupačnoj litici, a okružen je pašnjacima i zelenilom.

Najpopularniji deo kanjona svakako su takozvani Đokini virovi, usekla kanjonska dolina.

Kanjon je dug dva kilometara, a snaga vode je stvorila mnogobrojna kamena udubljenja, takozvane lonce i kazane sa slapovima, vodopadima i virovima. Ovi lonci su poređani stepenasto od najvećeg do najmanjeg i pored prirodnog fenomena predstavljaju i najatraktivniju turističku lokaciju jablaničkog okruga.

Ta udubljenja stvorila su par veoma popularnih mesta za kupače – Kadice koje se odlikuju izuzetno toplom vodom, potom vir Jaz i najpopularniji – Devkazan kojim se i završava taj deo kanjona.

Na samo 70 km od Novog Sada ulazite u sasvim drugi svet

Čitajte Luftiku na Google vestima

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

17 Shares
Share via
Copy link