Koronavirus Magazin

Đerlek: O vakcinaciji dece pričaćemo tek ukoliko naši najmlađi budu zaista ugroženi

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja rekao je da u ovom trenutku u Srbiji ne postoje ozbiljni problemi kada je reč o deci zaraženoj korona virusom. Deca uglavnom imaju blažu kliničku sliku i  naša zemlja će biti vrlo obazriva pri donošenju odluke o eventualnoj vakcinaciji mališana.

Naime, pojedine farmaceutske kompanije najavile su, a preneo je američki CNN, da bi sa vakcinacijom dece starije od 12 godina moglo da se krene već od jeseni, dok je najrealnije da će za one mlađe od 12 godina, vakcine biti dostupne početkom 2022, piše Kurir.

– Bićemo vrlo obazrivi pri donošenju odluka. U Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju uključićemo najveće stručnjake iz oblasti imunologije, pedijatrije i druge. Istina je da nas je britanski soj iznenadio i više napao mlađu populaciju, ali reč je uglavnom o studentima i srednjoškolcima.

Kada je reč o imunizaciji najmlađih, iako poštujemo svetsku medicinu, moramo se oslanjati na naše snage i konsultovati naše stručnjake – rekao je dr Đerlek.

On ističe da se pomno prate sva istraživanja u svetu, a da do donošenja konačne odluke oko vakcinacije dece ima još vremena.

– Pratimo istraživanja u svetu i ukoliko bi se pojavio neki novi soj, koji bi zaista ugrozio zdravlje naše dece ili od 12 ili ispod 12 godina, mogli bismo da razgovaramo na tu temu. Naravno, pod uslovom da se dokaže da je vakcina bezbedna. No, do konačne odluke imamo dosta vremena i takvu odluku nećemo donositi brzo – zaključuje dr Đerlek.

Izvor: Telegraf.rs

Vakcinacija, Srbija i putovanja: Kako na more ili poslovni put u doba korone

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link