Magazin Svet

U poslednjoj deceniji umrlo je čak 750 dece, jer su ostala u zatvorenom automobilu na visokoj temperaturi

Gotovo 750 dece umrlo je u proteklih deset godina jer su ostavljena u zatvorenom automobilu koji je čak u nekim slučajevima bio parkiran u hladu, piše NBC.

Samo sat vremena potrebno je da dete doživi toplotni udar u zagrejanom automobilu, koji se može završiti i fatalno, kaže istraživanje. Tokom letnjih meseci u parkiranom automobilu potrebno je 20 minuta da se temperatura podigne za 20 stepeni Celzijusa.

Naučni magazin “Temperatures” objavio je rad u kom se tvrdi da je za dete dovoljno da provede sat vremena u zatvorenom pregrejanom automobilu, pa da to bude opasno po život.

Deca su osetljivija od odraslih na promene temperature, lakše se zagreju i mnogo se teže hlade. Takođe, nisu u stanju da napuste automobil ukoliko im nije dobro.

Naučnici su, uz savete lekara, računali kako je telesna temperatura od 40 stepeni Celzijusa dovoljna da izazove sve simptome toplotnog udara koji mogu rezultirati prestankom rada organa, oštećenjem mozga ili fatalnim ishodom.

Eksperimenti su napravljeni uz pomoć tri različite vrste automobila. Naučnici su beležili porast temperature i na koji bi način ona uticala na organizam deteta.

Vremenski je najduže trebalo da se zageje kombi, a najmanje mali automobili tamnih boja. U proseku je temperatura u vozilima nakon sat vremena iznosila 46 stepeni Celzijusa, dok su volan i sedište bili i topliji.

Nakon sat vremena na suncu, i dva sata u hladu dete je, ako je ostavljeno u automobilu, u smrtnoj opasnosti.

“Svima nam se barem jednom dogodilo da uđemo u toliko zagrejan automobil da ne možemo ni volan da dodirnemo, zamislite kako je nežnom organizmu koji sedi tamo”, kaže stručnjakinja za klimu Nensi Selover sa Državnog univerziteta Arizone.

Ishod zavisi i od zdravlja i izdržljivosti deteta, vrste automobila i spoljašnje temperature, ali poruka je jasna – decu i kućne ljubimce nikada ne ostavljate same u pregrejanom automobilu.

Izvor: 021.rs

Snimak deteta za volanom kruži Srbijom i ljude oduševljava umesto da ih preplaši (VIDEO)

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


50 Shares
Share via
Copy link