Magazin Putovanja

6 fantastičnih morskih destinacija za beg od dosadnih jesenjih kiša (FOTO)

Tenerife plaža
Foto: Pixabay

Vreme ovih dana više podseća na novembar, nego što ukazuje da smo tek pre nekoliko dana ušli u kalendarsku jesen.

Zbog naglog pada temperature i obilnih padavina, nismo bili u prilici da uživamo u poslednjim letnjim danima, ali ako ispod ćebeta u hladnim stanovima maštate da pobegnete na još jedan sunčani morski odmor, oktobar je idealan mesec da to učinite.

Da biste to ostvarili, ne morate da putujete na drugi kraj sveta, niti da za uživanje potrošite čitavo bogatstvo. Sunca ima sasvim dovoljno i na Mediteranu – u Evropi i severnoj Africi, destinacijama koje su nam relativno blizu.

Na ovim mestima temperature se kreću između 20 i 30 stepeni, more je još uvek dovoljno toplo za kupanje, a zahlađenje obično kreće tek krajem meseca.

Ako se pitate gde putovati u oktobru, preporučujemo vam nekoliko odredišta, koja su idealna za letnji odmor usred jeseni.

Uz njih svakako treba uzeti u obzir i južnija grčka ostrva, poput Krita ili Rodosa, kao i špansku južnu obalu, Siciliju… Mogućnosti su zaista brojne!

Večno proleće na Kanarskim ostrvima

Gran Kanarija, Tenerife i Fuerteventura su najpoznatija od sedam Kanarskih ostrva vulkanskog porekla u Atlantskom okeanu, nedaleko od afričke obale. Često se nazivaju i ostrvima večnog proleća.

Svako je drugačije i posebno na svoj način, ali zajedničko im je da pripadaju Španiji, priroda je fascinantna, imaju sjajnu gastronomsku ponudu, izbor vina i ugodnu klimu tokom čitave godine.

Na ovoj sjajnoj destinaciji nikad nije ni prevruće ni prehladno, većina plaža zbog vulkanskog peska ima neobično tamnu boju, a posebno ih obožavaju ljubitelji aktivnog odmora.

Planinarenje vulkanskim vrhovima, biciklizam i surfovanje privlače turiste na Kanare u svako doba godine, piše Putni kofer.

Šarm prelepe Malte na prijatnih 25 stepeni

Smešteno na Mediteranu, između Sicilije i obale Tunisa, ovo ostrvo ima savršenu klimu, koja je stvorena za istraživanje prelepih gradova i prirode i van letnje sezone, a puno sunčanih dana iskusićete i u toku zime.

Glavni grad, Valeta, oduševiće vas svojim tvrđavama, kamenim ulicama i šarmantnim trgovima, a van urbanih centara naići ćete na peščane i šljunčane plaže, lagune, ribarska sela…

Prosečna temperatura na Malti u oktobru je 25 stepeni, pa odvojite dovoljno vremena i istražite ovo ostrvo bez smrzavanja, ali i bez letnje vrućine i gužve.

Bogata istorija i rajske plaže za savršenu jesen

Prema statističkim podacima, prosečna temperatura u oktobru na Kipru iznosi 26,7 stepeni, a more u proseku dostiže temperaturu od 24 stepena – idealno za kupanje, ronjenje i druge morske aktivnosti.

Sve to čini ovo ostrvo, smešteno između Grčke, Turske i Libana, idealnim za beg u tople krajeve dok u Srbiji dobuje dosadna jesenja kiša.

Treće najveće ostrvo na Mediteranu i treće po gustini naseljenosti ima bogatu istoriju – podeljeno je na grčki i turski deo, a poznato je po čarobnim plažama, koje možete da istražujete danima.

Najidealnije je da prilikom posete Kipru iznajmite automobil, pa da bez ograničenja možete otkrivati manja i veća mesta, skrivene plaže i neverojatne prirodne lepote.

Manja gužva, prijatnije sunce i niže cene

Poznata egipatska letovališta poput Šarm El Šeika i Hurgade najidealnije je posetiti upravo u jesen, jer tokom leta temperature znaju da budu paklene.

U oktobru će vas dočekati savršenih 28 stepeni, koliko iznosi prosečna temperatura. U sjajno opremljenim rizortima cene su niže, manja je gužva, a prijatne temperature su idealne za istraživanje neverovatnih bogatstava ove zemlje.

Čekaju vas piramide, Luxor, magični Kairo i krstarenje Nilom, a temperatura mora u ovo doba iznosi oko 27 stepeni, pa nemojte propustiti da zaronite i upoznate neverovatan svet korala i bogate flore i faune.

Gostoljubivost domaćina, fenomenalna gastronomska ponuda i toplo more

Ako ste posetili tursku obalu u julu ili avgustu, verovatno ste zaključili da su njihova leta drastično toplija od naših. Opušteno ležanje na pesku nije dobra opcija, pošto zna da bude vreo i do 70 stepeni, a temperatura vazduha, koji je prepun vlage, zna da dostigne i 50 stepeni.

Upravo zato je jesen idealno godišnje doba za posetu ovoj mediteranskoj zemlji. U Antaliji, jednom od najpoznatijih turskih gradova na obali, očekuju vas temperature između 25 i 30 stepeni, a more je i dalje izuzetno toplo – oko 25 stepeni.

Naravno, tu je i bogata istorija, nadaleko poznata turska srdačnost i gostoprimstvo, kao i fantastična hrana. Sve vam to garantuje savršen jesenji odmor.

Drevna istorija, pustinjska avantura i kokteli pod palmom

Na prijatnih 25 stepeni tokom jeseni, možete istražiti bogatu istoriju ove afričke zemlje, koju ćete savršeno ukombinovati sa odmorom na plaži i kupanjem!

Upoznavanje drugačije kulture, starih berberskih naselja, ostataka drevne Kartagine, mističnog Sidi Bu Saida, cenkanje na bazaru, ili samo ležanje pod palmom uz koktel – u ovoj pustinjskoj zemlji možete doživeti odmor iz snova baš po svom ukusu.

Izvor: Putnikofer.hr

Brvnare u Srbiji za odmor iz snova i čist hedonizam uz pucketanje kamina (FOTO)

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

74 Shares
Share via
Copy link