Magazin Poznati

Del Boj proslavlja 83. rođendan: Stari laf nadživeo i deku i ujka Alberta, a njegove fraze ušle u Oksfordski rečnik (FOTO)

Dejvid Džejson
Foto: Tim P. Whitby / Getty Images and BBC

Jedan od najpopularnijih sitkoma među srpskom publikom svakako su „Mućke“, a doživljaji neuništive braće Troter u pokušaju da jednog dana postanu milioneri iznova privlače nove generacije gledalaca, svaki put kada se serija reprizira na nekom od domaćih TV kanala.

Pored fenomenalnog scenarija, jedan od razloga popularnosti ove serije je Sir Dejvid Džejson, koji maestralno tumači ulogu popularnog Del Boja, sitnog prevaranta iz Pekama, koji sa bratom uvek upada u urbesne situacije zbog sjajnih poslovnih planova, ali uvek uspe da se izvuče iz nevolje.

Ovaj fenomenalni engleski glumac danas puni 83. rođendan, čime je nadživeo i popularnog deku i ujka Alberta, a Facebook stranica „Radioaktivni komarac“ donosi interesantnu priču o njegovom životu.

Tekst prenosimo u celosti.

Fraze iz serije ušle u Oksfordski rečnik, Dejvid kao klinac radio posao trgovca

„Prošlo je više od 40 godina otkako je emitovana prva epizoda serije „Mućke“, a ponajviše zahvaljujući njemu i dalje se gleda istim žarom. Takođe ovo ostvarenje je proglašeno za najbolji sitkom svih vremena.

Delova neverovatna popularnost inspirisala je čak i „Oksfordski rečnik“ da u svoja izdanja uvrsti i njegove omljene reči i fraze poput: „lovely jubbly“ i „twonk“.

Glumčev otac je radio na ribljoj pijaci, a majka kao kućna pomoćnica. I sam Dejvid je već sa 15 godina radio kao trgovac.

Tu je naučio dosta stvari koje će mu pomoći za ulogu koja ga je proslavila. Tvorac serije Džon Saliven je takođe kratko radio na pijaci i omiljeni ljudi su mu bili ulični preprodavci“.

Scenario za „Mućke“ jedna od najsmešnijih stvari koje je pročitao

„Rej Bat, producent serije je imao najveće probleme da pronađe glumca za ulogu Dela. Nakon što je nekoliko glumaca odbilo ulogu, sedeo je i gledao je u svom stanu seriju „Open All Hours“, i bio je poprilično impresioniran glumom Dejvida Džejsona.

– Kada sam dobio scenario, pomislio sam kako je to jedna od najsmešnijih stvari koje sam pročitao – izjavio je Dejvid.

Del Boj
Foto: BBC

Ostalo je istorija. Pored toga nisu zanemarljive i druge uloge, glumio je u još nekoliko uspešnih stikoma i filmova, a zanimljivo da je u seriji „Dragi majski poljupci“ glumio oca Ketrin Ziti Džons, što je bila njena prva značajnija uloga.

Pored Dela verovatno njegova najbolja uloga je u seriji „Frostov pristup“, u kojoj je glumio naslovnog lika inspektora Frosta. Za nju je takođe dobio pregršt nagrada, a serija se smatra jednom od najboljih britanskih krimi serija“.

U privatnom životu važi za skromnog čoveka, postao otac u 61. godini

„Što se tiče privatnog života važi za vrlo skromnog čoveka, odbio je brojne rijaliti ponude i imao je dve velike ljubavi, 30 godina je bio u vezi sa velškom glumicom Majfani Talog.

Međutim, ona je 1995. godine preminula, a Dejvid je čitavo vreme brinuo o njoj, pa te godine nije ni radio. Ipak nakon te tragedije uspeo je da pronađe sreću, da se oženi i u 61. godini postane otac.

Zanimljivo da je supruga Džil bila asistent produkcije upravo na seriji „Dragi majski poljupci“ i sa njom ima dvadesetdvogodišnju ćerku Sofi.

Ove godine slavi 60 godina rada i te 1963. godine je sam sebi dodao prezime Džejson po omiljenoj školskoj lektiri „Jason and the Argonauts“.

Zanimljivo je da je iste godine kada je dao sebi taj pseudonim izašao istoimeni film, a njegovo pravo ime je Dejvid Džon Vajt“.

Izvor: Facebook / „Radioaktivni Komarac“

Del Boj i dalje čuva uspomene na „Mućke“ i priseća se kako su Trigeru zakucali cipele za pod (FOTO, VIDEO)

Reklama

Luftika #

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • U ulici Copeland Rd ( centralni deo Pekama) se nalazi jarbol i na njemu zastava sa natpisom “ JA VOLIM PECHAM „. Srpski, latinica.
    Da li neko zna poreklo ove zastave?
    Pozz i hvala

277 Shares
277 Shares
Share via
Copy link