Magazin Novi Sad

Novosadskom biciklisti preti slepilo i potrebna mu je pomoć kako bi predstavljao Srbiju na ultramaratonu u Francuskoj

Dejanu Nikitiću iz Novog Sada je 2015. otkrivena bolest koja najčešće vodi do slepila, a ove godine on će biti predstavnik naše zemlje na biciklističkom ultramaratonu Pariz-Brest-Pariz.

Dejan će se na ovom prestižnom takmičenju za odličja boriti sa još 8000 biciklista.

Kako kaže za 021, biciklizam je njegova strast i pomaže mu da se nosi sa bolešću.

“Ako odustanem od bicikla, odustao sam od života. Mora da postoji nešto što te pokreće, jer se svaki dan treba buditi sa spoznajom da će sutra možda biti gore. Trenutno ne postoji ništa što bi moglo da me izleči ili da bar zaustavi propadanje. Jako je teško buditi se sa tim svako jutro i moraš da imaš nešto gde ćeš da bežiš”, objašnjava Dejan.

On dodaje da učestvovanje na maratonu nije samo ostvarenje njegovog sna, već i pokušaj da dokaže ljudima da čak i ako imaju neki nedostatak ili neku bolest – ne moraju da se predaju.

“Nešto što bi zdravo oko videlo za vreme maratona meni se nekad desi da ne vidim. Pogotovo kad sam umoran i kad mi padne koncentracija. Ali meni je vožnja uživanje i za mene je to sloboda”, navodi Dejan.

Najveća podrška su mu, kaže, prijatelji, koji su i napravili Fejsbuk stranicu “Drugari za Dejana” preko koje organizuju i promovišu humanitarne akcije.

Iako je uz njihovu pomoć uspeo da prikupi sredstva za sam put na koji kreće već sredinom avgusta, Dejanu je potrebno još novca za troškove u Francuskoj.8

“Biće tesno, ali idem definitivno”, kaže on.

Osnovna sredstva za put su prikupljena, ali budući da je u pitanju zahtevan maraton od 1.200 kilometara, potreban mu je i novac za osnovne troškove.

On napominje da se za pomoć obraćao i Gradu Novom Sadu, ali da do danas nije dobio nikakav odgovor. Budući da u Francusku mora da otputuje već 15. avgusta, odgovoru se više ni ne nada.

Maraton Pariz-Brest-Pariz će se održati od 18. do 22. avgusta. Da bi se kvalifikovao kao učesnik, Dejan je, samo u toku ove godine morao da završi seriju maratona od 200, 400 i 600 kilometara, u određenim vremenskim limitima.

Pored prikupljanja novca za put u Francusku, u toku je i akcija prikupljanja sredstava za Dejanovo lečenje preko Fondacije “Budi human”.

Dejanu možete pomoći uplatom na račune koje možete videti OVDE, kao i preko linka e-doniraj. Tekuće akcije možete pratiti na fejsbuk stranici “Drugari za Dejana”.

Bio je reprezentativac Jugoslavije, danas je beskućnik na ulicama Beograda

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

15 Shares
Share via
Copy link