Svet Vesti

Dečak (13) pritvoren zbog tuče s vršnjakom, 45 dana proveo u samici

zatvor
Foto: Pixabay; ilustracija

Dečak od 13 godina iz Kvinslenda u Australiji proveo je 45 dana u samici dok je boravio u pritvoru kaznionice za mlade u Tounsvilu. Nakon 60 dana u pritvoru, dečak je pušten, ali uslovno. Pritvoren je zbog tuče s vršnjakom.

Ovaj pravosudni slučaj je izazvao zabrinutost zbog ljudskih prava u Kvinslendu. Pretpostavlja se da je 13-godišnjak proveo 22 uzastopna dana u samici. Šef za ljudska prava Kvinslenda Scott McDougall kaže da su u ovom slučaju možda prekršeni državni zakoni.

Dečak bez kriminalne prošlosti bio 6 dana u zatvoru za odrasle

Dečak, dok je bio u pritvorskom centru, napravio je vodom iz WC-a poplavu u svojoj ćeliji nakon što mu je uskraćena voda za piće, rekao je za BBC dečakov advokat Tim Grau. Grau kaže da njegov mladi klijent nema ozbiljnu kriminalnu prošlost, a pritvoren je na vrlo okrutan način.

Advokat kaže da ne zna zašto je dečak toliko dugo bio u samici, ali sumnja da je to zbog nedostatka osoblja u kaznionici za mlade. Navodi da je u pritvoru za mlade preko 80 dece.

– Ako je moj klijent bio u samici zbog nedostatka osoblja, onda se može pretpostaviti da su i druga deca u istoj situaciji. Možda je to češće nego što smo mislili – rekao je advokat.

Dečak je pre dolaska u kaznionicu za mlade čak šest dana proveo u zatvoru za odrasle. Prošli sedmice je pušten uz usmenu opomenu.

Nije jedini slučaj

Odvojeni nedavni slučaj takođe je izazvao zabrinutost zbog ljudskih prava u pogledu pravosudnog sistema za mlade u Kvinslendu, koji je trenutno u reformi.

U februaru se pokazalo da je 13-godišnji dečak iz Kvinslenda s poteškoćama u razvoju proveo 78 dana zatvoren u ćeliji 20 sati dnevno.

– S obzirom na zakone koji se donose u Kvinslendu, a kojima je jasna namera zatvoriti više dece, postaje još važnije da vlada hitno razvije koherentan plan za sprečavanje ulaska dece u sistem kaznenog pravosuđa. Brinem se da povećanjem pritiska na sistem rizikujemo normalizaciju zlostavljanja dece – rekao je za BBC aktivista za ljudska prava McDougall.

Priznanje da se u kaznionicama za mlade koriste samice

U izjavi za BBC, portparol ministarstva za decu, omladinu i multikulturalna pitanja Kvinslenda rekao je da se zatvaranje u samicu ili “odvajanje” retko kada koristi, ali da se koristi kada kaznionica nema drugog izbora.

– Samica je osmišljena da osigura sigurnost osoblja i mladih u svakom trenutku. Tokom odvajanja, mladi ljudi mogu primati posete i koristiti usluge stručne podrške. Takođe, mogu koristiti obrazovne materijale, telefon i rekreirati se – stoji u odgovoru ministarstva.

Izvor: Index

Prerušen u ovcu i puzeći na sve 4 pokušao da pobegne iz zatvora, čuvari ga gledali u neverici (FOTO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
48 Shares
Share via
Copy link