Magazin

Ovako danas izgleda dečak kojeg je pre 4 godine od sigurne smrti spasila danska humanitarka (FOTO)

Pre nešto više od četiri godine humanitarka iz Danske, Anja Ringren Loven, spasila dečačića iz Nigerije optuženog za veštičarenje, kojeg su roditelji ostavili da na ulici umre od gladi i žeđi.

Mališan je preživljavao hraneći se otpacima i smećem koje je pronalazio na ulici. Nakon što ga je pronašla, Anja je rekla da je dečak bio u strašnom stanju, s telom punim crva i parazita, a nije mogao stajati na vlastitim nogama.

Kad ga je pronašla, ova mu je humanitarka dala da jede, dala mu je vode, zamotala ga u deku i odvela na lečenje u bolnicu, piše Buka.

Dva dana nakon što je online zajednicu zamolila da pomognu oko računa za Hopeovo lečenje, iz čitavog sveta je primila donacije u vrednosti od 2 miliona dolara.

Anja vodi sirotište za takozvanu ‘veštičju decu’ u Nigeriji. U nekim afričkim plemenima i danas se veruje da su neka deca najveći krivci za siromaštvo u porodici – zbog toga su nepoželjna i izopštena iz društva.

Napredak je iz godine u godinu bio vidljiv.

– 30. januara 2016. svet je saznao za praznoverje. Ne ono praznoverje koje nam je poznato iz vlastitih uverenja ili iz filmova, već ono koje ubija hiljade nevine dece svake godine.

Ne radi se samo o ubistvima, već i o mučenju dece na najgrublje načine koje možete zamisliti, sve dok im smrt ne olakša patnje.

Nisam bila sama toga dana. Nisam samo ja spasila Hopea. Spasili su ga i David Emanuel Umem, Nsidibe Orok i ceo naš tim. Ja nisam, niti ću ikad biti spasitelj afričke dece. Ja sam samo čovek i činim ono što mi se čini ispravnim – kaže Anja.

Danas je Hope snažan i zdrav dečak s neverovatnim samopouzdanjem.

Vrlo je inteligentan i voli ići u školu. Zanima ga život. Zaista želi naučiti nešto novo svakog dana. Igra se igračkama i izmisliti igre ni iz čega. Ima tako razvijenu maštu.

Hrabar je i ničega se ne boji. Bez sumnje mogu reći da je dan kada smo ga našli, pre 3 godine, prošlost.

decak-glad-2

Danas Hope živi u sirotištu, a osmeh mu se vratio na lice.

– Njegov je oporavak neverovatan. Kada su okruženi samo ljubavlju, brigom i zaštitom, čak i najranjiviji i najbolesniji se oporave. Nije lako raditi s decom koja su bila mučena i zlostavljana od strane cele zajednice – napisala je Anja Lovén na treću godišnjicu od spašavanja ovog sirotog dečaka.

Trenutno u njenom utočištu živi 73 dece, a zbog pandemije koronavirusa Anja ne može biti s njima, mora boraviti u Danskoj.

– Dirljivo je videti kako se Hope i ostali brinu za nove koji dođu. Oni operu kad nam dođu potpuno prljavi. Daju im nešto za jelo, igraju fudbal s njima ili zajednički sade povrće u vrtu – kaže ova humanitarka.

Kaže kako joj se srce cepa što ne može biti s decom u utočištu Land of Hope, a moguće posledice pandemije u Nigeriji su nesagledive, uz stalnu opasnost za pogoršanje sigurnosnih uslova u toj zemlji.

Koji smo licemeri: Ceo svet je stao zbog korone, a 25 hiljada ljudi DNEVNO umre od gladi

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
78 Shares
Share via
Copy link