Magazin

Deca Novaka Đokovića nikada ne duvaju svećice na torti, razlog je pomalo uvrnut

novakova deca
Foto: Mark Large / dmg media / Profimedia

Supruga Novaka Đokovića, Jelena, maksimalno je posvećena vaspitanju njihove dece, Stefana i Tare i često ističe kako joj u odgoju dece znatno pomaže i moderna literatura.

Jedna od autorki koju najviše citira i hvali je dr Šafali Sabari, za čije knjige kaže da su joj potpuno promenile pogled na roditeljstvo.

Dr Sabari je popularna autorka i ekspertkinja za roditeljstvo koja pokušava da spoji zapadnjačku nauku sa istočnjačkom filozofijom. Ona se zalaže za „svesno roditeljstvo“ u kom roditelji treba da preispitaju svoje ranije vrednosti i uverenja. Ona podseća sve tate i mame da treba i da slušaju sebe da bi mogli da slušaju svoju decu i tako im obezbede prostor za odrastanje kakvo zaslužuju.

– Ja sam prestala da se borim sa ćerkama oko toga šta će da jedu. Ranije sam se mučila, molila, postavljala ultimatume da progutaju kašiku nekog povrća, a one okretale glavu sa polusažvakanom hranom u ustima – priča jedna majka koja primenjuje principe dr Šafali i dodaje:

– Sad sam napunila frižider i ostavu samo kombinacijama zdrave hrane i puštam ih da izaberu šta će da jedu. Ne samo da je manje stresa, nego mi je mlađa pre neki dan prvi put pojela kuvanu šargerepu.

Na sličan način se primenjuje ovo pravilo i u drugim poljima porodičnog života.

Deca imaju jasne i konzistentne granice u ponašanju, pa je važno da te granice uzimaju u obzir njihove potrebe. Tako, nema „pregovaranja“ u vezi s količinom sna, urednošću prostora ili ograničenim korišćenjem pametnog telefona, tableta, računara.

Pored toga dr Sabari preporučuje da roditelji svakod dana meditiraju 15 minuta, a svi već znamo da meditaciju praktikuju Jelena i Novak.

Osim metoda ove doktorke, Jelena je nedavno za domaće medije izjavila kako nikada decu ne vaspitava batinama, da im pomaže oko učenja novih stvari na zanimljiv i kreativan način, ali i da Stefan i Tara ne duvaju svećice na rođendanskim tortama.

– Sveća je simbol nesebične žrtve, ona sagoreva sebe da bi drugima dala svetlost i sjaj. Ona je simbol života i prosvetljenja, otklanjanja strahova i mračnih misli iz našeg uma i srca i predavanju svetlosti Boga. Kako smo onda usvojili tradiciju slavljenja rođenja života tako što gasimo sveću na torti dok zamišljamo želju – izjavila je Jelena nedavno za Story, a preneo portal Zadovoljna.

Svi su šokirani bivšom devojkom Novaka Đokovića, ona je didžej zanosnih oblina (FOTO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
925 Shares
925 Shares
Share via
Copy link