Magazin

Kako 3. najsrećnija nacija na svetu vaspitava decu? Danci veruju u slobodu i malo obaveza

deca
Foto: Shutterstock

Vaspitanje najviše zavisi od roditelja, ali svakako i obrazovnih ustanova i celokupnog društvenog sistema, a tu se već godinama ističu sistemska rešenja skandinavskih zemalja.

A evo kako Danci vaspitavaju svoju decu.

Ako pogledamo mnoga istraživanja, po kojima su Danci jedna od tri najsrećnije nacije na svetu, onda je logično da zaključimo da njihova deca imaju izuzetno radosno detinjstvo. Zašto je to tako?

Šta ih to čini beskrajno srećnim i postoji li neki recept za takav uspeh? Postoji, vrlo je jednostavan i baš zato izvodljiv. Naglasak je na igri – slobodnoj. Svaka sputanost je isključena. Nema unapred izrađenih formula.

Sloboda je ključ

Kod Danaca se mnogo polaže na samostalnost u kreiranju slobodnog vremena, a ne da im se stalno nameću neki programi i u vezi sa njima postavljaju očekivanja, koja mališanima samo stvaraju presiju.

– To ništa ne košta, ne zahteva mnogo vremena, a stvara osećaj povezanosti i vrlo je važno za zdravo odrastanje deteta – kaže Dankinja. – Jer, igra povećava samopoštovanje, samosvesnost, mentalno i fizičko zdravlje, podstiče maštu i nezavisnost, kreativnost i sposobnost za preuzimanje rizika, izazova, za rešavanje problema i nošenje sa novim situacijama.

Dete se ne zatrpava obavezama tokom dana

Ona objašnjava da je potpuno pogrešno pretrpavati dete svakodnevnim obavezama – časovima jezika, plesa, fudbala, koje će ih kao pripremiti za svet odraslih, jer ih time uskraćujemo za vreme koje bi mogli da provedu za istraživanje, maštanje, kreativnost iz sopstvenih, a ne organizovanih iskustava.

Koliko oni kao nacija brinu o pravim vrednostima, potvrđuje i podatak da već dugi niz godina imaju redovan školski predmet – Učenje o empatiji.

Jednom nedeljno, deca od 6. do 16. godine, izučavaju kako mogu da pomognu jedni drugima, koliko je važno da primete kada je neko od drugara tužan ili zabrinut, sa ciljem da ih te veštine pripreme za život – kako da se poboljšaju međuljudski odnosi, kako može da se spreči zlostavljanje, postigne uspeh na poslu, piše Magazin Novosti.

Finci dokazali da se deci koja provedu samo 28 dana u zelenilu menja imunitet

Share via
Copy link