zeleznicka-ulica-golubovi
Lifestyle Vesti Novi Sad

Da li znate šta je sve u Srbiji kažnjivo zakonom?

Kažu da na ulici vlada zakon ulice, ali da li je baš tako? S obzirom na to da se ona ubraja u javna mesta, na ulici moraju postojati neka pravila, a njih definiše Zakon o javnom redu i miru.

sezam-ulica-njujork, animirini-likovi, kostimirani-ljudi-na-ulici

Prodaja karata za koncerte

Možda ste kupili kartu viška za bioskope, sportske i druge priredbe, ali ako je budete prodavali na ulici, možete biti kažnjeni novčanom kaznom do 10.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana. Verovatno niste znali da ste svaki put kad se preprodavali kartu za Exit na javnom mestu prekršili ovaj Zakon.

Nepristojno ponašanje

U Zakonu stoji da ko prosjačenjem ili skitničanjem, ili nepristojnim, drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrožava spokojstvo građana ili remeti javni red i mir biće kažnjen novčanom kaznom do 20.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana.

baka-prosi-na-ulici, prosjak, prosjacanje, siromastvo, glad, nemastina

Galama na ulici

Nemojte pričati glasno na ulici, jer Zakon jasno definiše šta je dozvoljeno, a šta ne. Ukoliko svađom ili vikom remetite javni red i mir ili ugrožavate bezbednost građana, možete biti kažnjeni novčanom kaznom do 20.000 dinara ili zatvor do 20 dana.

Proricanje sudbine

Volite da tumačite snove i gledate u šoljicu kafe? Zakon kaže da za vračanje, proricanje sudbine, tumačenje snova ili slično obmanjivanje na način kojim se ugrožava spokojstvo građana ili remeti javni red i mir sledi kazna do 20.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana.

Sviranje na ulici

Možda su vam simpatični ulični svirači, ali Zakon definiše i tu oblast. U njemu piše da ko remeti mir drugih izvođenjem muzičkih i drugih sadržaja, korišćenjem muzičkih instrumenata, radio i televizijskih prijemnika i drugih zvučnih uređaja, kao i mehaničkim izvorima buke i zvučnim signalima (motora i slično) kazniće se novčanom kaznom do 10.000 dinara.

novi-sad-kisa-slike-centar

Ovo su samo neke od stavki navedenog Zakona. Na ulici ipak ne važi takozvani “Zakon ulice”, ali važi Zakon o javnom redu i miru, pa kome je draže da na ulici “izgubi” svoj novac, slobodno neka ga krši.

Više o najružnijim zgradama u Novom Sadu

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share Follow Tweet Share Share