Beograd Magazin

Platio bratu kremaciju, pa još 150 € popu da čita zabranjeno opelo

Novo Groblje
Foto: Privatna arhiva

Tokom obilaska beogradskog Novog groblja, saznali smo da je moguće da kremirani dobiju čitanje opela bez odobrenja Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve. Ako se pitate kako, odgovorite sebi na pitanje: Kako u Srbiji sve prolazi? Da ne dužimo, cena je 150 €.

Pored predivno uređene prirode i perfektno održavanih nadgrobnih spomenika Novog groblja koje možete videti na fotografijama, šetnja ovim duhovnim mestom više je nego živopisna.

Na groblju možete sresti baku koja i dalje traži grobove svoje braće, dok se senilno kreće od jedne do druge česme kako bi se osvežila, spuštajući polu-uvelo cveće na vrele kamene ploče. Čoveka koji ručno i nekako svečano uklesuje slova akademika koji više nikada neće potpisati svoje ime. Drugog čoveka, koji sedi kao podupirač spomenika na kom se kleše, da isti ne bi pao i razbio se. Ili pak muškarca, koji je pre par meseci odneo svog brata na kremaciju i zamolio (čitaj platio) za poslednji duhovni pozdrav njegovoj duši.

Ovaj poslednji, bio je naš sagovornik. Sreli smo ga u Vrtu sećanja – nosio je buket tek ubranog cveća, tužno i s poštovanjem spustivši ga na sto, podelio je svoju priču sa nama.

Izvesni S. M. odneo je telo svoga brata na kremaciju krajem prethodne godine, kada je, kako kaže, bilo mnogo više kremacija nego inače, zbog korone (koja spada u zarazne bolesti):

– Beživotno telo svoga brata prebacio sam iz Crne Gore kako bi ovde bilo kremirano, to je bila njegova želja. Takođe, po Hrišćanstvu, kremacija nije nešto što se praktikuje pa stoga ne žele da drže opelo onima koji su kremirani a ne sahranjeni. Naravno, kao i sve ostalo u Srbiji, sve ima svoju cenu. Ja sam popu platio 150e da očita opelo mome bratu, i on je to uradio u kapeli.

Ovo je još jedan pokazatelj do kojih granica i mesta zalazi korumpiranosti u našoj državi. Potplaćivanje popa košta skoro jednako koliko čitava procedura pohranjivanja. Koliko onda košta čist obraz pojedinih duhovnika, 150e isto?

cenovnik
Cenovnik Novog Groblja

Naš sagovornik takođe dodaje – da je mnogo vše kremacija u poslednje vreme, što zbog cene grobnog mesta, što zbog pandemije. U Vrtu sećanja, u jednu cev stane između 40 i 50 kremiranih, a njihova imena budu zabeležena na tablama koje se nalaze u okviru parcele, sa naznačenom godinom pohranjivanja.

Šta kaže SPC o čitanju opela kremiranim ljudima?

U knjizi “Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere”, Knjiga II (str. 20.), Patrijarh Pavle kaže da je na Sv. Arhijerejskom Saboru Srpske pravoslavne crkve održanom 1928. godine doneta sledeća odluka:

– Pravoslavna crkva – verni čuvar učenja Svetog Pisma i Svetog Predanja – ne može svojim vernim dozvoliti spaljivanje mrtvih i pri tome nikakvog crkvenog učešća pravoslavnog klira, kako pri aktu samog spaljivanja, tako i posle njega pri sahrani pepela sažeženog pokojnika. Učešće pravoslavnog sveštenika mogao bi u takvom slučaju dozvoliti nadležni episkop samo onda ako je pokojnik sažežen ne po svojoj naredbi, već po želji njegovih rođaka i drugih lica, ili usled kakvih isključivih prilika. Ako je spaljen po svojoj volji, uskratiti mu sve; ako je spaljen protiv njegove volje, dozvoliti mu sve.

Sve u svemu – Crkva kaže jedno, svedok tvrdi drugo, pop praktikuje treće.

Jel moguće da katolik ne može biti kum kršteni u pravoslavnoj crkvi, jel zna neko nešto?

Kristina Bondžulić

Poetičan diskutant. Disciplinuje misli pisanjem

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Čist kretenizam i to od ovih sa mantijama!!!! Prvo, zabraniti nekom da se kremira po sopstvenoj volji, drugo groblja su nam puna „k’o oko“, ima više sahranjenih,nego mestana po selima,varošima ili gradovima, treće koliko je zemlje uzeto i zagadjeno?? Kremacija posmrtnih ostataka bi trebalo da bude OBAVEZA,NE LIČNA ODLUKA!!!!!! BTW,kad se toliko drže vere i zakona, što se voze u terencima, bmw-ima mercedesima, audijima… Zašto naplaćuju usluge, to bi po knjigama trebalo da bude dobrovoljno, koliko se može, a ne da deru, još i neizdaju račune i NE PLAĆAJU POREZ!!!!!!!

  • Ovo nije istina. Na Novom groblju a verovatno i ostalim grobljima u Beogradu se godinama vec drze i opela kad je kremacija, a i svestenici izlaze na pomene i kad su pokojnici kremirani.Sve se radi normalno i nikakvih tu ogromnih tarifa nema.Sve je isto kao i kada je sahrana u pitanju

OGLAS

229 Shares
229 Shares
Share via
Copy link