Magazin

Turisti nemaju pojma da u dubini černobilske šume i dalje vreba smrtonosna “Kandža” (VIDEO)

HBO-ova serija “Černobilj” zaludela je čitavu planetu za rekordno kratko vreme. Od kada je emitovana prva epizoda zabranjena zona ne prestaje da privlači pažnju javnosti, a interesovanje ne jenjava ni nakon završetka mini-serije.

Turisti hrle u Černobilj ne bi li svojim očima videli mesto gde se dogodila jedna od najvećih tragedija u istoriji sveta, ali malo njih će uspeti da vidi nešto najopasnije što Zabranjena zona krije – “Kandžu”.

Reč je o delu krana koji je korišćen nedeljama nakon černobiljske katastrofe 1986. godine kako bi se očistio radioaktivni grafit i materijal koji je eksplodirao u reaktoru četiri i odleteo na susedne krovove elektrane.

Kad više nije bila potrebna, “Kandža” je skinuta s dizalice i bačena duboko u šumu s namerom da je više niko nikad ne pronađe.

Ipak, kako to obično biva, neki su ipak uspeli da je pronađu.

Australijski arheolog Robert Maksvel “Kandžu” je pronašao tokom jednog od svojih izleta u Zabranjenu zonu 2010/2011. godine. Zbog prirode svog posla, imao je mogućnost da poseti mesta u Zoni koja turisti ne mogu videti pa su tako on i vodič uspeli da pronađu i “Kandžu”.

– Danas u Zoni postoji mnogo stvari koje bi vas mogle ubiti kroz neko razdoblje ako ih dodirnete, a “Kandža” je definitivno najopasnija od svega jer nije ograđena ili nedostupna poput drugih opasnih stvari tamo. Zapravo samo sedi u šumi. Može biti smrtonosna – objasnio je za News.com.au.

On je želeo da ukaže koliko je “Kandža” radioaktivna pa je gurnuo ruku u nju kako bi izmerio brojeve Geigerovim brojačem.

– Vodič je vikao da je ne dodirujem – prisetio se i dodao da je i sam bio veoma zabrinut.

– Imao sam osećaj kao da se susrećem s mitskim bićem – rekao je i dodao da je brojač počeo da luduje.

Čitavo vreme je pokušavao da se zaštiti, ali ruka mu je kratko bila izložena radijaciji “Kandže”. Kaže da je svako malo duže vreme provedeno u njenoj blizini potencijalno smrtonosno.

– Postoji vrlo dobar razlog zašto se “Kandža” čuva u vrlo skrovitom delu šume, daleko od bilo koga i bilo čega. Što se tiče turista? Ne preporučujem vam posetu. U Černobilju ima mnogo manje opasnih stvari – zaključio je.

Da li je hipsterska opsada Černobila groteskno nepoštovanje žrtava?

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
46 Shares
Share via
Copy link