Putovanja

Cene avio-karata u Kini niže od cene kafe u Starbaksu

Svakog dana u februaru u Kini je u proseku otkazivano oko 10 hiljada avionskih letova. Razlog je naravno epidemija korona virusa, a avio prevoznici su počeli da nude ekstremno niske cene letova, kako bi pokušali ponovo da pokrenu domaću potražnju.

Tako se za destinacije udaljene po 1.500 kilometara mogu naći karte i za po 20 američkih dolara, dok ih lou-kost kompanije nude i za manje od četiri dolara.

To je cena niža i od uobičajene kafe u “Starbaksu”, najpopularnijem lancu za ispijanje kafe u Kini, gde taj napitak košta četiri i po dolara.

Tokom februara otkazane su dve trećine planiranih letova, a kineski analitičari napominju da kompanije u ovom trenutku samo žele da stabilizuju domaću potražnju i vrate poverenje putnika. Analitičarka Lu Ju kaže da država podstiče mnoge kineske avio-prevoznike da održavaju ključne domaće pravce.

“Tokom ovogodišnjih praznika prosečni dnevni promet za celu Kinu je iznosio 470.000 putnika, što je pad od 75 odsto u odnosu na prošlu godinu”, kaže Ju.

Avio-prevoznik “Cathay Pacific” je do daljeg na neplaćeno odsustvo pustio 25.000 od ukupno 33.000 zaposlenih nakon otkazivanja 60 odsto letova, te nametnutih restrikcija prema inostranim destinacijama. To se nadovezuje na tri sedmice neplaćenog odsustva za 27.000 zaposlenih sa početka februara, nakon procene da se turistički sektor u Hong Kongu ne može oporaviti u prvoj polovini ove godine, prenosi portal SeeBiz.

JAT-a više nema, ali priča o dečaku koji se rodio na letu od Jugoslavije do Australije živi zauvek

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link