Magazin Srbija

Kilometar Fruškogorskog koridora 4 puta skuplji od najskupljeg norveškog autoputa. Neko je uzeo razliku

Kilometar autoputa koji treba da prođe kroz Frušku goru je skoro 4 puta skuplji od najvećeg norveškog projekta svih vremena i čak 10 puta skuplji od cene po kilometru u Australiji. Jedan kilometar puta, koji će raditi kineske firme, u Srbiji košta skoro 14 miliona evra, dok kilometar puta u Australiji košta od 1 do 2 miliona evra.

Poređenja radi, norveški projekat uključuje i mrežu tunela ispod mora, među kojima je i Rogfast – najduži podvodni tunel na svetu, koji će prolaziti 390 metara ispod površine mora. Norveški autoput je najveći infrastrukturni projekat u toj zemlji i ima za cilj da poveže Kristiansand na jugu sa Trondhajmom na severu zemlje.

Nova nacionalna saobraćajnica Norveške, autoput E39, biće dugačak 1.100 kilometara, ići će preko fjordova i neće koristiti trajektni prevoz. Kako je predviđeno, smanjiće dužinu putovanja za pola.

Ovaj kapitalni projekat košta 47 milijardi norveških kruna, odnosno 4,36 milijardi evra ili 3,96 miliona evra po kilometru autoputa.

Norvežani svoj autoput finansiraju sami i, osim po obimu posla, po svim karakteristikama nadmašuje vojvođanski. Rok izgradnje za norveški autoput je 7 godina, a gradnja Fruškogorskog koridora u startu kasno 5 godina. Aleksandar Vučić je najavio izgradnju saobraćajnice još  za 2016.

Za izgradnju Fruškogorskog koridora, država se zadužila kod kineske Eksim banke, odnosno kineskog ministarstva pod veoma nepovoljnim uslovima.

– Za put dugačak 47,7km sa jednim mostom i tunelom dužine 3,5km između Novog Sada i Rume, Srbija će platiti kineskom izvođaču radova 660 miliona evra. Drugim rečima, kilometar puta koštaće građane Srbije skoro 14 miliona evra, više nego koliko košta najskuplji put u Norveškoj – napisao je direktor Instituta za evropske poslove Leo Naim Beširi na svom Tviteru.

Na ovu činjenicu da je čak i najskuplji put u Norveškoj jeftiniji od srpskog puta, osvrnuo se korisnik Tvitera koji, kako kaže, radi u ministarstvu za infrastrukturu i saobraćaj u Australiji.

– Pošto radim u ministarstvu za infrastrukturu i saobraćaj u Australiji (DoT) samo hoću da napomenem da izgradnju 1km puta plaćamo oko 1-2 miliona evra, a to je za četiri traka u oba smera i uključuje zasebnu fiberoptičku mrežu i elektroniku za nadzor i kontrolu saobraćaja – napisao je on.

Postavlja se pitanje zašto su putevi u Srbiji višestruko skuplji, kada je čak i u ekonomski daleko razvijenijim državama cena izgradnje puteva višestruko jeftinija.

– Za jednu od skupljih sekcija na kojoj sam radio cena je bila oko $6M AUD po km ili 4M€/km. Asfalt košta oko $200/t da se postavi sa mašinom „shuttle buggy“ koja košta oko $100/h sa vozačem koji košta isto toliko.Za direktnog izvođača na terenu, cena jedne radne grupe sa par kamiona, kaminom s vodom, valjkom, mašinama, bagerom, i do 10 radnika nije skuplja od $700-1000 po satu. Ni sam „work site“ sa komunalijama, kućicama, itd ne može biti toliko skup da autoput toliko poskupi u Australiji – objasnio je Tviteraš zašto australijski putevi koštaju jeftinije.

Na kraju, ostaje pitanje kome će pripasti 450 miliona evra, koliko iznosi razlika između stvarne cene troškova i fiktivne cene istaknute u ugovoru.

25 razloga zbog kojih je Norveška najlepše mesto na Zemlji

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • I posle nas zovu da se vratimo u Srbiju!!!
    PA NIKADA JER TA LOPOVIJA NIKADA NECE PRESTATI. Kako ce oni brinuti o nasoj deci i drzavnim interesima kad bi i rodjenu majku zeznuli za novac?!

  • Samo da napomenem, ovde na svako nekoliko kilometara auto puta, magistralnog puta, takodje i ulaska u vece gradove, postavljene su kamere koje slikaju i naplacuje se putarina. Sve od 2 do 10 eura su takse za putnicka i preko 20 eura za teza vozila.. Sam glavni grad ima oko 90 postavljenih kamera, uskoro ce se placati u oba smera.

  • Znamo da se krade na veliko i… Nikom nista.
    Drugim recima, samo ce nastaviti da se krade i jos vise otima.

OGLAS

18.3K Shares
18.3K Shares
Share via
Copy link