Magazin

Brza hrana u Beogradu – najukusnije i najpovoljnije opcije

Kada se vratimo sa odmora, jedan od nezaobilaznih utisaka biće hrana koju smo na našem putovanju probali.

Međutim, događa se i suprotno.

Da li ste nekad osetili kako jedva čekate da u svom rodnom gradu pojedete određenu hranu koja vas baš na njega podseća?

Hrana je sastavni deo kulture jednog naroda, a beogradska svakako nikoga ne ostavlja ravnodušnim. U njemu su se ispreplitali različiti uticaji, kuhinje i ukusi. On je sačuvao mesta koja neguju tradicionalnu kuhinju, a u isto vreme dočekao i prihvatio nove kulture koje su unele segmente svoje kuhinje i duh svojih ljudi.

Kada je u pitanju brza hrana, situacija je slična – nezaobilazni su tradiocionalni restorani brze hrane koji prodaju roštilj. Međutim, poslednjih godina se u Beogradu može naći i brza hrana iz različitih krajeva sveta.

U nastavku teksta otkrijte koji su restorani brze hrane po balansu kvaliteta i cene trenutno najbolji za brz i ukusan zalogaj u glavnom gradu naše zemlje.

Pica – italijanska brza hrana sada dostupna i u automatima

Reč ‘pizza’ prvi put se spominje 997. godine u rukopisu iz italijanskog grada Gaete, otkad je prešla dugačak put i postala globalno poznat i prihvaćen specijalitet italijanske kuhinje. Podatak da se svake sekunde u SAD-u pojede 350 parčića pice, najbolje govori o popularnosti i univerzalnim simpatijama prema ovom jednostavnom jelu.

Beograd je još jedna metropola koja je iz očiglednih razloga prihvatila ovu vrstu brze hrane, ali i napravila neke srpske varijacije na ovo jelo. Interesantno je da od skoro u ovom gradu može da se pojede čak i sveže pečena pica iz automata koja uspeva da parira ostalim domaćim verzijama zahvaljujući kvalitetu sastojaka i brzini usluge koja traje samo tri minuta!

Picu u Beogradu možete pojesti na svakom ćošku, ali su se određena mesta po jedinstvenom ukusu izdvojila. Određeni restorani brze hrane pošuju tradicionalnu recepturu i pravi ukus Italije, dok su druga mesta uspela da primamljivim srpskim prilozima upotpune ovo svima dobro poznato jelo italijanske kuhinje.

Roštilj i burgeri – nadmetanje dve kuhinje

Ne postoji osoba koja kada poseti našu zemlju ne poželi da proba jedan od srpskih zaštitnih znakova – kvalitetan roštilj. Prema popularnosti verovatno su na prvom mestu ćevapi, ali svako ima svog favorita među roštiljskim specijalitetima. Često se služi uz domaći kajmak i ajvar, a bez seckanog crnog luka je nezamisliv.

U Beogradu povoljne cene roštilja nude kiosci, ali i restorani brze hrane. Na vama je samo da odaberete vrstu roštilja koju najviše volite, a uz njega uzmete omiljenu vrstu lepinje i priloga.

Osim roštilja koji nikad neće moći da nam dosadi kao ukusna brza hrana ili razlog za okupljanje porodice i prijatelja, u našoj zemlji poslednjih godina sve je popularniji jedan specijalitet američke kuhinje. Naravno, reč je o burgeru. Ovo je jelo koje su svetski restorani brze hrane doveli i do Srbije.

Postoji mnogo različitih verzija i priloga uz koje se servira, ali su obavezni segmenti pečena pljeskavica manjih dimenzija od naše koja se nalazi između dve zemičke. Odlične burgere u Beogradu prave restorani brze hrane specijalizovani za američku kuhinju, u kojima ćete moći da probate i druga popularna jela te zemlje.

Egzotična hrana – duh dalekih naroda u našoj zemlji

Restorani brze hrane koji prave hranu egzotičnih nacionalnih kuhinja su zbog neobičnih namirnica i kombinacija ukusa koje koriste, godinama veoma posećeni gde god da se otvore. U našem glavnom gradu postoje mnogi restorani brze hrane naroda čiji su nam kultura i običaji daleki, pa je svakome ko želi makar na kratko da oseti duh udaljene zemlje, interesantno da proba neki od njihovih specijaliteta.

Među njima se izdvajaju restorani kineske, japanske, meksičke, libanske i tajlandske kuhinje.

Na prvom mestu po popularnosti su svakako kineski i japanski restorani brze hrane koji postoje i u formi tradicionalnih restorana. Zato je raspon cena veliki, ali ukoliko ste za iskustvo isprobavanja neobičnih ukusa, svakako ćete u šarolikom izboru pronaći onaj koji vam najviše odgovara.

Brza hrana koju možete pojesti ‘s nogu’

Ukoliko pitate Beograđane gde biste mogli da pojedete nešto ‘usput’ – među prvim odgovorima će svakako biti pekare. Osim njih, mnogi restorani brze hrane su se specijalizovali za pravljenje ukusnih palačinki u raznim varijantama, pa su ovo dve dodatne opcije koje treba razmotriti ako vam se jede ukusna i povoljna brza hrana u Beogradu.

Palačinke

Pored pice, jedna od omiljenih vrsta hrane svakako su palačinke. U Beogradu ćete ih pronaći na mnogim mestima i sa velikim mogućnostima kombinovanja ukusa. Prave se slane, slatke, američke, sa dodacima po vašoj želji, sa dodatkom proteina, pohovane. U svakom slučaju, ako vam se prijede ovaj slatkiš, u Beogradu veoma brzo možete pronaći palačinke po svojoj želji.

Pekare

Bez obzira što smo svi navikli da nam se u komšiluku nalazi neka sjajna pekara sa provereno dobrim pecivima, mnoge turiste ume da iznenadi kvalitet srpskih pekarskih proizvoda. Pekare su u Beogradu svakako dobar način da pojedete ukusnu hranu koja će vas brzo zasititi. Posebno ako ste ljubitelji bureka, savijača i ostalih pita sa naših prostora.

Iako znamo da je brza hrana manje zdrava opcija nego da jedemo kod kuće, u poslednje vreme je izbor mesta u Beogradu, na kojima može da se pojede kvalitetna, pa čak i zdrava brza hrana, postao veoma raznovrstan. U njemu je moguće pronaći hranu kakvu želite, koliko god da vam je ukus istančan.

U našem glavnom gradu se brza hrana jela i u prošlom veku, samo u drugačijim oblicima. Zato ne treba ni da čudi što je ovaj grad i danas, u kulinarskom, ali i svakom drugom smislu, jedinstveni spoj različitih kultura i što se zaista ima sta videti u Beogradu.

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link