Magazin Poznati

Legendarni roker sve manekenke i grupike menjao za „devojku s gitarom“, ni posle 30 godina se nije pokajao

springstin zena

Muzička ikona i heroj američke radničke klase, Brus Springstin, nedavno je objavio 21. album a u sklopu velike turneje nastupiće i u nama susednim zemljama i prirediti trosatne spektakle. Pravo vreme da se podsetimo kako je ni od čega stigao do globalne zvezde roka čiji je ljubavni život privlačio posebnu pažnju.

Naime, sedamdesettrogodišnji roker je poslednji album objavio pod nazivom „Only the Strong Survive“ (u prevodu: Samo snažni opstaju), sa svojim obradama soul hitova iz šezdesetih i sedamdesetih koje je slušao u mladosti.

Nije smeo da uživa u luksuzu

U doba kad ga je Landau proglasio budućnošću roka, imao je samo 25 godina i iako popularan među studentima, bio je još daleko od toga da postane zvezda. Na Harvardu je sa svojim E Street Bandom nastupao kao predgrupa pevačici Boni Rait, a tek su posle došli hvaljeni albumi u platinastim tiražama, status heroja radničkog roka, hitovi kao što su „Darkness On The Edge Of The Town“, „Born To Run“, „Hungry Heart“, a s njima i novac s kojim nije znao da se nosi pa se i dugo nakon što se proslavio, ustručavao da živi u luksuzu koji je od tada mogao da priušti.

Umesto u skupe restorane, i dalje je, kao i pre nego što je počeo da zarađuje, odlazio po hot dog u Max‘s Bar & Grill u Long Branču ili na picu u piceriju Federici u obližnjem Friholdu. Posle je, naravno, uvideo da bogatstvo nije baš tako teško podneti kako je na početku mislio, ali nešto nije promenio – svoju radnu etiku, što je i očekivano kada se znalo u kakvoj je sredini odrastao.

Rođen je 23. septembra 1949. u gradiću Long Branču u državi Nju Džerzi. Njegov otac Daglas Springstin, poznat pod nadimkom Dač zbog holandskog porekla, bio je vozač autobusa, ali kako je patio od depresija, često je ostajao bez posla. Uveče bi najčešće sedeo u mraku u kuhinji, ćutao, pio pivo i pušio, a svaki sinovljev pokušaj da pričaju obično bi se završavao svađom.Majka Adel En Zerili, koja je radila kao sekretarica, bila je prema Brusovim rečima glavna hraniteljka porodice.

Bio je opčinjen muzikom, za žene nije bilo mesta

Dok su mu se dešavala čuda u profesionalnom životu, njegov privatni život bio je u rasulu. Išao je iz jedne veze u drugu, ali se ni uz jednu devojku nije uspio skrasiti – ili bolje reći nijedna žena nije mogla da ga podnese na duže staze. Neko vreme se zabavljao s prelepom Dianom Lozito, koja ga je ostavila kad je shvatila da će muzika uvek biti na prvom mestu u njegovom životu.

Bio je u vezi i s manekenkom Karen Darvin, zatim s fotografkinjom Lin Goldsmit, pa s glumicom Džojs Hajser, ali ni s jednom se nije dugo zadržao.

Njegov odnos prema ženama najbolje je opisala upravo Džojs Hajser: „Brus misli da moram da budem s njim kad me poželi, a kad me ne želi, treba da nestanem.“

On je sam pak mislio da je našao onu pravu kad je u videospotu benda 38 Special video glumicu Džulijanu Filips. U to vreme je već bio snimio svoje i komercijalno i muzički najuspešnije albume, među kojima su „Darkness on the Edge of Town“ 1978., „The River“ 1980., „Nebraska“ 1982., „Born in the U.S.A.“ 1984…

Nastupao je u rasprodanim dvoranama i na stadionima, zarađivao milione dolara, mogao je da priušti šta god da je ikada želeo – roditeljima je, na primer, kupio najveću kuću koju je našao u oglasima, a kad se i sam privikao na to da je bogat, počeo je da skuplja skupe stare automobile.

Glumici i modelu Džulijani Filips, s kojom se upoznao u oktobru 1984., imponovao je što se sviđa takvoj rok zvezdi. Brzo su započeli svoju vezu, a u martu sledeće godine su se venčali. Ali, vrlo brzo se pokazalo da, bez obzira na prvobitnu zaljubljenost, nisu jedno za drugo.

A onda je upoznao svoju srodnu dušu

On je bio potpuno posvećen muzici, a Džulijana, koja je pre nego što ga je upoznala izgradila uspešnu manekensku karijeru i za jedno pojavljivanje na reviji dobijala i po nekoliko hiljada dolara, nije želela da živi u njegovoj senci.

Razdvajala ih je i razlika u godinama, ona je bila 11 godina mlađa i, kao i mnogi mladi ljudi, nije uvek imala razumijevanja za njegovu opsednutost muzikom, očaj kada na albumu nije mogao da postigne zvuk koji je zamislio, euforiju kad bi bio zadovoljan novom pesmom, stanja iscrpljenosti u koja bi zapadao tokom fizički iscrpljujućih turneja na kojima bi mu koncerti trajali od tri do četiri sata.

Naravno, i razdvojenost zbog njegovih svirki uzela je svoj danak, a krah braka i potom emocionalno isto tako iscrpljujući razvod uticali su na Brusa u mnog većoj meri nego što je bio u stanju da podnese. On i Džulijana su se rastali 1988., a brakorazvodni proces okončan je 1989. U to je vreme, doduše, Springstin već bio u drugoj, pokazaće se, mnogo trajnijoj vezi.

I pre nego što je upoznao Džulijanu, sprijateljio se s pevačicom Pati Skialfom, koju je pozvao da se pridruži njegovom bendu kao prateći vokal. Neko se vreme govorkalo da su u vezi, ali glasine su se utišale kada je započeo vezu sa Džulijanom.

Foto: Profimedia

Ponovo su se sreli kad ju je, u periodu kada mu je brak već bio nepopravljivo narušen, pozvao da mu se pridruži na turneji na kojoj je promovisao album „Tunnel of Love“, nadahnut njegovim ljubavnim problemima. Pati se prvo nećkala jer je u to vreme htela da snimi samostalni album, ali pristala je da nastupa s njim kad joj je rekao da turneja neće dugo trajati.

Do njenog kraja njih dvoje već su bili ljubavni par, a kad je okončan njegov razvod, počeli su zajedno da žive. Sve se naizgled dogodilo brzo pa su dežurni dušobrižnici digli graju da je Springstin ostavio ženu zbog Pati, a nju pak proglasili razaračicom brakova.

Inače, glede koncerata koju nas očekuju dogodine recimo da nam je prvi najbliži  18. april, kada nastupa u Beču, na stadionu Ernst Happel, 23. aprila je na Olimpijskom stadionu u Minhenu, a dva dana kasnije u Monci.

Izvor: stil.kurir.rs

Roker, seks simbol i uzoran muž, srce Džon Bon Džovija 40 godina pripada jednoj ženi: „Ona je moja stena“

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link