Lifestyle

Brucoši, snalazite li se u Novom Sadu?

Oktobar je mesec brucoša. Za mnoge od njih ovo će biti težak period navikavanja na novo društvo, profesore, grad, okruženje. Sa jednim državnim i dva privatna univerziteta, Novi Sad je dom za oko 50.000 studenata koji dolaze iz cele Srbije. Na Novosadskom univerzitetu koji je osnovan 1960. godine postoji ukupno 357 studijskih programa na svim stepenima studija. Prošetali smo do Kampusa i razgovarali sa brucošima, ali i njihovim starijim kolegama.

Pogledajte šta nas očekuje ove jeseni u Novom Sadu

Marina Vukovski dolazi iz Šapca, a u Novom Sadu studiraće ekonomiju. Za sada joj se sve dopada, uzbuđena je zbog novog početka, ali starije kolege već su uspele da je uplaše.

– Već sam čula da neke ispite nikada neću položiti, pa sam malo zabrinuta. Znate li vi profesora Kostu, kakav je? – mlada brucoškinja puna je pitanja. Ipak, neke odgovore moraće pronaći sama. Njen kolega, Jovan Maksimijević koji dolazi iz Kragujevca kaže da je u Novi Sad došao jer je želeo promenu.

– Ima dobrih fakulteta i u Kragujevcu, ali baš sam hteo da se odvojim od roditelja i dođem u novu sredinu. Novi Sad je za sada ispunio sva moja očekivanja – kaže nam Jovan dok u ruci drži još uvek prazan Index i žuri da podnese zahtev za dom.

Studentski-domovi-novisad

Ispred studentskih šaltera, gužve. Stari studenti vijaju uslov, novi, ambiciozni biraju izborne predmete, konkurišu za stipendije, kredite, traže stan, cimere i pitaju prolaznike kojim busom da dođu do Telepa.

Kako se snalaze u Novom Sadu, ima li dobrog provoda, šta rade brucoši ovih dana, pitali smo grupicu ispred Pravnog fakulteta.

– Pa ovde je sjajno! Ima toliko mladih ljudi, već sam upoznala dve devojke sa kojima sam sinoć bila u gradu – priča nam Maja, buduća pravnica i dodaje da joj je jedini problem za sada gradski prevoz.

– Nikako da upamtim kuda ide koji bus. Pre neki dan sam ušla u 11-ku, i imam utisak da sam išla u turističku turu Novog Sada. Pa taj autobus ide kroz ceo grad.

kampus-ns-studenti

Na drugom kraju, jedan student izlazi u košulji, sa osmehom i diplomom u rukama.

– Gotovo je! Od danas sam diplomirani sociolog – kaže nam Nebojša Milanković kojeg zatičemo ispred Filozofskog fakulteta. Društvo je već okupljeno ispred, padaju čestitke, zagrljaji i slikanje.

Snaći će se i brucoši, mladi su. Dok trepnu, doći će januar, i prvi ispitni rok, prvi kolokvijumi, šestice i desetke. Neki će se i zaljubiti, upoznati prijatelje za ceo život, prvi put se baš onako jako razočarati, otići na prvu brucošku žurku i započeti novi život, u novom gradu. Dragi brucoši, akademski građani, budući advokati, doktori, ekonomisti, inženjeri, psiholozi i novinari, dobrodošli u Novi Sad, grad mladih.

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
78 Shares
Share via
Copy link