Magazin Svet

Posle 150 godina pronađen potonuli brod s blagom i svi se pitaju “čije je zlato?” (VIDEO)

Parobrod

Brod prepun zlata koji je potonuo pre više od jednog veka konačno je pronađen, prenose pre nekoliko dana svetski mediji donoseći reportažu koja se završava prilično škakljivim pitanjem: “Čije je zlato”?

Naime, brod za koji se veruje da je pronađen jedan je od onih za kojim se decenijama tragalo nakon 1875. godine kada nestaje zajedno sa blagom vrednim više od pet miliona evra.

Kako je brod potonuo?

Brod SS Pacific je legendarno plovilo čiji je kapetan bio Džeferson Dejvis Hovel, zet predsednika konfederacije Džefersona Dejvisa. Na svom putu iz Britanske Kolumbije do San Franciska, SS Pacific se sudario sa još jednim brodom imena Orpheus nakon što je jedan od članova njegove posade pomislio da su svetla broda kome su išli u susret zapravo reflektori obližnjeg svetionika.

Ovaj pomorski incident doveo je do tonjenja SS Pacific broda nedaleko od obale Kejp Flaterija u Državi Vašington. Nakon nesreće okean je odneo ukupno 325 života članova i posade, zajedno sa zlatom koje je u to vreme vredelo masivnih 180.000 dolara. Orpheus je stigao do obale, sa svim svojim putnicima koji su uspeli da uđu u čamce za spasavanje i prebace se na sigurno pre nego što je i on potonuo iste noći.

Tačna lokacija se i dalje krije

Tokom više od jednog veka, lokacija broda Pacific predstavljala je misteriju, ali dva eskperta iz Northwest Shipwreck Alliance organizacije, Metju Mekauli i Džef Humel, uspeli su da ga lociraju. Sudeći prema izvorima, ovaj par je primetio nešto za šta je pomislio da mogu biti vesla pogonskog točka istorijskog parobroda kako vire iz peska na dnu, nedaleko od olupine.

Uprkos tome što tačna lokacija ovog broda nije zvanično objavljena istog momenta, pomorski stručnjaci su pokrenuli potragu na oko 37 kilometara od obale i na dubinama od 300 do 600 metara.

Nedavno, ova organizacija je dobila eksluzivna prava na izvlačenje olupine i blaga direktno od sudije, ali umesto da preterano brine kome će ovaj novac na kraju pripasti, ona će sa edukativnim aspiracijama u prvom planu izgraditi poseban muzej kako bi sve predmete sa ovog broda izložila u javnoj postavci.

Novac prvo potomcima vlasnika blaga

Međutim, pre nego što se bilo šta od ovoga ostvari, potomci onih koji su nastradali nakon što je brod potonuo trebalo bi da reše pitanje vlasništva nad svim što bude izvučeno u ovoj ekspediciji.

– Verujemo da je olupina izvanredno dobro očuvana i zbog toga očekujemo i nadamo se da će svi artifakti koje uspemo da spasimo imati veliki istorijski značaj –  izjavio je Filip Dru, portparol Northwest Shipwreck Alliance udruženja.

Precizinije, potomci će najpre morati da dokažu da su u rodbinskoj vezi nekog od vlasnika blaga a procena je da će se ovaj proces utvrđivanja naslednih prava odužiti. Naime, samo dvoje ljudi sa ovog broda je preživelo.

Izvor: muskimagazin.rs

Jugoslovenski Titanik potonuo u Đavoljem moru, 50 godina ni traga od Titove nežne grdosije (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link