Koronavirus Srbija

Još 295 novobolelih, preminulo 9 pacijenata; Brnabić: Razumem frustraciju

krizni-stab

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno još 295 slučajeva zaraze koronavirusom, od 9.858 testiranih.

Preminulo je još devetoro ljudi. Na respiratoru su 132 osobe.

Procenti se smanjuju

Ukupan broj do sada testiranih je 713.104, dok je ukupan broj registrovanih slučaja virusa 27.033. Do sada je od posledica virusa korona umrlo 614 osoba.

– Procenti nam se polako smanjuju i pritisak na naš zdravstveni sistem slabi – istakla je premijerka Ana Brnabić, saopštavajući izveštaj sa podacima u prethodnih 24 sata.

Kako je rekla, u jesen ulazimo spremniji nego narednih meseci.

Danas je počeo obilazak postojećih 22 PCR laboratorije širom Srbije za koronavirus, kao i devet lokacija za moguće nove laboratorije.

– Te lokacije nisu sve potvrđene, već treba da vidimo da li je tu moguće da obučimo ljude i kupimo svu potrebnu opremu – dodala je ona.

Kaže da je potrebna još jedna laboratorija u Beogradu i to u okviru Gradskog zavoda za javno zdravlje i Batuta, zatim to su zavodi za javno zdravlje u Šapcu, Užicu, Kruševcu, Zaječaru i Vranju.

Tu je i Medicinski fakultet u Kragujevcu i biće otvorena još jedna laboratorija u Kosovskoj Mitrovici, preneo je Tanjug.

– Ovo je rezultat plana koje smo usvojili kao krizni štab u okviru priprema za jesen i zimu i radne grupe za koordinaciju rada mikrobioloških laboratorija koju je formirala vlada, i tu imamo ukupno 33 osobe koje će u naredna četiri dana obići 30 lokacija širom Srbje. U ponedeljak će radna grupa uraditi analizu prikupljenih podakata i preporučiti mere za podizanje kapaciteta postojećih i otvaranje novih kovid PCR laboratorija. Podižiemo kapacitete za PCR testiranje što je ključ borbe protiv koronavirusa.

Dr Predrag Kon rekao je da se epidemiloška situacija blago popravlja i da je postepeno praženjenje bolnica.

– Prati se broj pregleda u Beogradu i tu se jasno vidi smanjenje u odnosu na prošlu.

– Subotom i nedeljom se smanjuje broj onih koji se javljaju, pa je utisak da dolazi do povećanja. Navika je da se kod – lekara ide posle vikenda.”

Epidemiolog Kon je rekao da su mere i dalje obavezne.

– Imamo prelazak iz jasno nepogodne u nesigurnu situaciju – rekao je Kon.

O peticiji lekara o smeni Kriznog štaba Ana Brnabić kaže da bi o njihovom nezadovoljstvu morali da budu ti lekari.

– Frustracije vidimo širom sveta. U Italiji su podneli privatnu tužbu zbog premijera Kontea jer nije uveo mere u određenoj oblasti… Ja razumem frustraciju i mogu da kažem da je delim. I nama je juli bio jedan od najtežih meseci u životu. Iznenadilo je čitav svet. Mi smo dali sve od sebe i borili se. Mi sad mnogo spremniji dočekujemo jesen – rekla je Brnabićeva.

Navela je da su na listi lekari koji su otišli iz Srbije i možda ne mogu dobro da znaju kako funkcioniše naš zdravstveni sistem.

– Mi ćemo otvarati još kovid laboratorija, otvorićemo još dve kovid bolnice.

“Mere će biti ukidane postepeno, maske ostaju”

– Slušala sam pažljivo ministra Šarčevića. Težim da damo jasne kriterijume kako će školske uprave da rade, ne da damo modele pa sami da odluče. Dala bih jasne kriterijume. Onlajn nastava je nešto što je dobro funkcionisalo, dalo dobre rezultate, to je rezultat svega što smo radili na digitalizaciji obrazovanja. Mislim da smo bili ejdina zemlja u Evropi koja ni dan nastave nije izgubila tokom pandemije – rekla je premijerka Brnabić.

Radimo na uvođenju dodatnih digitalnih udžbenika, dodala je.

Preporuke još nisu napravljene, jedna od opcija je 15 učenika u odeljenju.

Zaraženo dete ne treba da se pojavljuje u školu, temperatura treba da se meri svakog jutra, objašnjavao je Kon.

– Mislim da je predsednik Vučić rekao da ćemo biti u prvih 20 zemalja u redu za vakcinu. Ne možemo je, naravno, dobiti pre nego što je završena. Svako ko ima zdrav razum, može da razume šta je predsednik hteo da kaže – rekla je Brnabićeva.

Procene kada je u pitanju ova bolest pokazale su se prilično nezahvalne. Kada je predsednik Vučić najavio smirivanje pika za 20-ak dana, mislio je najverovatnije u momentu kada je razmatran policijski čas.

– Jedina obaveza koja sada postoji je nošenje maski i da se ne okupljamo preko 10. Dalje pooštravanje tih mera nije ni logično ni korisno. Da li ćemo izaći iz ovoga za tri ili šest nedelja, izaći ćemo. Ali, da li ćemo spustiti do nule, skeptičan sam – rekao je Kon i dodao:

– Polazak dece u školu je najznačajniji događaj i apsolutni prioritet.

Brnabićeva je istakla da se predsednikove izjave prate selektivno.

Dokaz da korona ne odnosi samo starije osobe: Preminuo pacijent (37), nije imao drugih oboljenja

Izvor: B92

PARTNERI SAJTA


19 Shares
Share via
Copy link