Putovanja Srbija

Ljubavno gnezdo Ivanjičana krije tajne srpske istorije, a šumska petokraka sećanja na lepša vremena (VIDEO)

Ravana
Foto: RINA

Još jedan biser Ivanjice koga je sa zemlje teško uočiti otkriva neverovatno bogatstvo ovog kraja i okoline. Naime,  brdo Ravana smešteno je na samo nekoliko stotina metara od centra Ivanjice.

Ako bi vas put tu naveo ništa ne bi ukazivalo na njegovu specifičnost, ali kad se gleda iz vazduha potpuno drugačija priča. Jasno se iz ptičije perspektive vidi zvezda petokraka koja je zapravo spomenik borcima palim u Drugom svetskom ratu.

Ravana, Ivanjica
Foto: RINA

– Na ovom mestu nekada je postojao ugostiteljski objekat u koji je dolazila sama elita Ivanjice, to je bilo glavno mesto za okupljanje i druženje. Nakon završenog Drugog svetskog rata, taj objekat je demontiran i prenet na drugu lokaciju, a zemljište na poklon dobija Udruženje boraca. Tu je sahranjeno nekoliko vojnika koji su izgubili život u ratu i zato je i izgrađen sam kompleks u obliku petokrake, gde se na spomen ploči nalaze imena nastradalih  – rekao je poznati hroničar opštine na Moravici, Raško Nešovanović.

Ravana, Ivanjica
Foto: RINA

Od kako je na tom mestu izgrađen spomenik, tu su se održavali kulturno-umetnički-programi i polaganje cveća sve do 70 godina prošlog veka. Svoj zenit slave brdo Ravana imalo je tokom pedesetih i šezdesetih godina, kada je skoro svaki Ivanjičanin nakon radnog vremena upravo tu dolazio da uživa u prirodi.

– Svi su tu išli u šetnju, priroda je netaknuta i prelepa. Uveče je bilo idealno romantično mesto za zaljubljene parove. Onda je sve prestalo, tamo sada retko ko da zalazi. Valjda su se pojavila neka nova mesta, modernija i urbanija. Ravana je gotovo zaboravljena i neuslovna, jer se sada kraj pešačke staze nazire nakon jednog kilometra –  prisećaju se meštani koji su svoje, kako kažu, najlepše godine proveli na tom brdu.

Ovo mesto i dalje očarava svojom lepotom, a brdo Ravana bogato istorijom i nestvarnim pejzažima čeka Ivanjičane da joj se vrate.

Izvor: lepotesrbije.alo.rs

U Kameni most ugrađeno 30.000 jaja, ivanjička ćuprija kao nova i posle 115 godina (FOTO)

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link