Brana Pavić je vlasnik popularnog crvenog kamiona koji u Americi sluzi tradicionalnu hranu sa Balkana. Brana je popularan pre svega jer sve pravi sam i od kvalitetnih prirodnih sastojaka ali i zbog naše kuhinje, koja je osvojila srca i stomake ameikancima.
Na aveniji Viskonsin, na samoj granici Vašingtona i Merilenda, u kraju Frendšip hajts, poznatom po luksuznim buticima i draguljarnicma, dva puta nedeljno parkira se kamion From Scratch i počinje da širi – miris pljeskavica.
Vlasnik kamiona, kuvar Branislav Brana Pavić i za američke pojmove ima dugo radno vreme, nekad po 15, 16 sati, ali kaže da za njega to nije posao – već ljubav i uživanje.
„Ustanem oko 5:30 i svaki dan spremam sveže somune pošto sam hteo da dočaram ljudima najbliže kako kod nas to izgleda i onda moram sam sve da pravim, a i najkvalitetnije je kad sam sve pravim, zato se i zove firma ‘From Scratch’, zato što od nule sve pravim domaće.”
View this post on Instagram
Ljubav prema domaćoj hrani Brana je stekao još u detinjstvu, kada se – kako kaže – stalno „motao“ po kuhinji i pravio društvo mami i baki.
“One su pravile sve, sećam se kad sam bio klinac, pokojna prabaka je pravila pite i razvlačila kore i kajmak i ajvar i sušili smo i meso, pravili pršute domaće i kobasice, znam da sam još kao dete pomagao tati kad smo to radili zimi, kad je bio period za pravljene kobasica, pršuta i ostalog. U kući je svaki dan bilo kuvano jelo, kolači obavezni, domaći, tako da nikad nisam jeo po brzim hranama, jer nisam imao potrebe, uvek je bila dobra hrana kod kuće i kad sam počeo da ovde živim to mi je nedostajalo pa sam počeo da pravim sebi, pa onda i drugima”.
Rođen u Karlovcu, Branislav Pavić je detinjstvo proveo u idiličnom malom mestu, termalnoj banji Topusko. Za vreme rata u Hrvatskoj porodica je izbegla u Srbiju i posle nekoliko gradova završila u Nišu. Po dolasku u Vašington, gde je prvo radio kao spasilac na bazenima, brzo je otkrio da ima talenat za spremanje hrane koja mu je nedostajala.
View this post on Instagram
“Ovde sam išao u školu Institut of Art u Arlingtonu, za kuvanje, posle toga sam radio u baš dobrom italijanskom restoranu u Vašingtonu, sa Mišelinovom zvezdicom, i tako sam razvio sposobnosti za kuvanje”.
Pre tri i po godine, kupio je kamion i nastao je “From Scratch”. Kako kaže, sam kamion nije bio skup, ali je skupa instalacija potrebne opreme za pripremanje hrane, i zbog toga je podigao zajam koji još otplaćuje. Posao, čak i za vreme pandemije – ide dobro. Brana Pavić kaže da su pre koronavirusa, 80 odsto njegovih mušterija bili Amerikanci.
„I ljudi sa svih strana sveta koji ovde žive, a normalno i svi naši… ali u Vašingtonu nema toliko ljudi sa Balkana. Sad kako je krenula korona, Amerikanci su uglavnom u kućama, tako da ne rade po kancelarijama i onda im je daleko da dolaze, jer ovaj kamion najbolje radi za ljude koji su u kancelarijama, izađu na brzinu na pauzu da kupe nešto i vraćaju se na posao. Sad su uglavnom naši ljudi mušterije.“
Neki voze i po sat vremena do kamiona da bi se snabdeli domaćom hranom.
“Trudim se da svake nedelje bude neko naše kuvano jelo – pasulj, sarma, podvarak, jer ljudi ovde mnogo rade i nemaju vremena da sami da spremaju, pa dođu i kupe veću količinu”.
Pored Frendšip hajtsa, kamion tokom nedelje dolazi na još lokacija u Vašingtonu i obližnjoj Virdžiniji. Ljubitelji Branine kuhinje prate kretanje kamiona na njegovom Instagram profilu. Nedavno se prijavio, i trenutno je u drugom krugu takmičenja koje organizuje kulinarski časopis Bon Apetit. Glasa se preko društvenih mreža, a pobednik dobija članak i novčanu nagradu. Uprkos napornom tempu, Brana je za sada zadovoljan svojom kuhinjom na točkovima, iako planira da u budućnosti otvori mali restoran gde će imati više prostora da ostvari svoje nove ideje.
Izvor: Glas Amerike
Dodaj komentar