Koronavirus Svet

Porodice Britanaca preminulih od koronavirusa tuže Borisa Džonsona, traže javnu istragu o broju žrtava

Pandemija i mere koje propisuju vlade predmet su sumnji i osuda u većem delu zapadnog sveta. Nepoverenje u vlast i državne autoritete postala je tačka spajanja istoka i zapada.

Britanija je po zvaničnim podacima peta zemlja u svetu po broju žrtava od koronavirusa, a sada je 2.000 porodica odlučilo da tuži britanskog premijera zahtevajući da britanska vlada sprovede istragu o broju žrtava u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Britanski bilas žrtava koronavirusa (ukupno 124.419) najgori je u Evropi i peti u svetu, iza SAD-a, Brazila, Meksika i Indije.

Kampanja grupe Kovid-19 Ožalošćene porodice za pravdu u Velikoj Britaniji želi da primora vladu da sprovede javnu istragu o njenom postupanju u vreme pandemije.

Advokati grupe Pit Vederbi QC i Elkan Abrahamson pisaće ministrima ovog meseca, obaveštavajući ih da se traži revizija.

Džonson je do sada odbio da izvrši reviziju vladinog pandemijskog odgovora – umesto toga insistira da prvo treba dodatno smanjiti rizik od Kovida-19.

Advokati ističu da je bezbroj Britanaca preminuo bez potrebe zbog vladinih propusta, a istraga mora biti sprovedena po pitanju ljudskih prava.

Grupa želi da spreči da se u Velikoj Britaniji ponovi toliko veliki bilans preminulih, a na njenoj veb stranici stoji: “Članovi porodice i država zaslužuje odgovore”.

Na sajtu se može pročitati i sledeće: “Postupci Vlade Velike Britanije doveli su do najvećeg broja preminulih u Evropi”.

Grupa ističe da je “teško pomisliti da će vlada radije spasavati svoju reputaciju nego živote ljudi”. Dodaju da istraga mora biti nezavisna od ministara kako “Vlada ne bi trebalo da samostalno proverava svoj domaći zadatak”, prenosi Nova.rs.

Korona virus i evakuisani Britanci, godinu dana kasnije: „Žao mi je što nisam ostao u Vuhanu“

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

12 Shares
Share via
Copy link