Svet Vesti

Britanski premijer Boris Džonson podneo ostavku (VIDEO)

boris dzonson

Boris Džonson podneo je danas ostavku na funkcije lidera Konzervativne partije i premijera Velike Britanije. On je odluku saopštio na konferenciji za medije, ispred kancelarije u Dauning stritu 10.

– Jasno je da je volja parlamentaraca Konzervativne partije da dobiju novog lidera i premijera. Proces izbora treba da počne sada, o čemu ćete biti obavešteni. Novi kabinet je izabran i biće u funkciji sve dok se ne imenuje novi – rekao je odlazeći premijer na početku govora.

On se zahvalio biračima koji su glasali za njegovu partiju na izborima, a kako ističe, razlog zbog kog se borio da ostane na funkciji nije samo zato što je lično želeo da bude premijer, već i zbog osećaja obaveze prema javnosti.

– Neverovatno sam ponosan na sve što smo uspeli da uradimo. Sproveli smo Bregzit, povratili smo moć u ovu zemlju i predvodili smo čitav Zapad u suprostavljanju Putinu – kazao je Džonson.

On je narodu Ukrajine poručio da će Velika Britanija nastaviti da im pruža podršku dok god za tim bude bilo potrebe, a zatim se osvrnuo i na svoju situaciju.

– Pokušao sam da ubedim ostale čelnike ove zemlje da je ekscentrično menjanje lidera u ovom trenutku, ali žao mi je što u tome nisam bio uspešan. Bolno je što neću videti razvitak raznih projekata i ideja. Prijatelji u politici, niko nije zamenljiv. Dobićemo novog lidera koji je sposoban da povede ovu zemlju napred – istakao je on.

Džonson je obećao da će podržati novog premijera, a britanskoj javnosti poručio da je „tužan što napušta najbolji posao na svetu“.

On se zahvalio svojoj supruzi Keri i čitavoj porodici, ali i kabinetu koji je bio uz njega u prethodnom periodu.

– Iznad svega, zahvaljujem se javnosti na privilegiji koju ste mi dali. Želim da znate da ću biti tu sve dok novi premijer ne bude izabran – zaključio je odlazeći premijer.

On je danas (7. jul) i zvanično podneo ostavku na funkcije premijera i lidera Konzervativaca nakon što je oko 60 ljudi napustilo njegovu vladu „zbog lošeg vođstva“.

Izvor: Nova

Džonson provocira „Skinimo i mi košulje“, Putin odgovara „Prizor bi bio odvratan“

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link