Magazin Srbija

Bogdan Raonić (20) je najbolji student tehnike u Parizu, a u Srbiji je strpan u pritvor bez hrane i bez dokaza

Znate li za one priče o našim talentima kako osvajaju nagrade na prestižnim univerzitetima širom sveta? Jedan od njih je Bogdan Raonić (19) iz Kragujevca. Studira na Ekol politeknik u Parizu i primalac je stipendije za izuzetne studente koju dodeljuje fondacija fakulteta, a i stipendije koju dodeljuje francusko Ministarstvo odbrane.

U Srbiji je tertian kao kriminalac. Uhapšen je tokom protesta u Kragujevcu dok je mirno šetao gradom i, bez ikakvih dokaza je držan 2 dana u pritvoru. Pustili su ga iz pritvora u noći između petka i subote gladnog, prljavog, ogorčenog, žednog, uplašenog.

Ovo je na svom Facebook profile objavila njegova majka Nataša Vujanović.

– Ovo je MOJ SIN. Ja sam MAJKA najboljeg studenta na prestiznom fakultetu u Francuskoj. Dobitnik dve stipendije od Francuske vlade. Tako ga oni tretiraju, sa postovanjem, veruju mu i neguju ga. U ovoj zemlji moj sin je pre dva dana dok je setao gradom tri sata posle demostracija na 500m od skupstine grada uhapsen, brutalno tretiran kao kriminalac, drzan u pritvoru 48 sati bez hrane i vode i baz ikakvih dokaza da je bilo sta uradio. I to samo jer nije bio u kuci dok su trajale demonstracije. Uhapsen je jer je bio u „blizini dogadjaja“. Sva uhapsena deca imaju od 15 do 20 godina. Nocas su ga pustili u 2 sata ujutru gladnog, prljavog, ogorcenog,zednog, uplasenog. Do sada sam plakala na aerodromu dok sam ga ispracala, od sada cu da ga molim da se nikad ne vraca. Jadna je ova zemlja gde dete od 20 godina ne sme slobodnoda ide svojim gradom. Stidi se Srbijo!!! – napisala je Nataša.

Sam Bogdan se nakon izlaska iz pritvora zarekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se ono što je on doživeo u Srbiji više nikad nikom ne dogodi.

– Ovako se moja majka oseća i osećala se. Ja svoja osećanja ne želim da napišem. Napisaću samo da će ovaj truo sistem ići na fabrička podešavanja, a svi koji su ovo naredili/napravili/hapsili/mučili biće prvi vraćeni na fabrička podesavanja. Ovo obećavam ja, obećavaju moji prijatelji i rodbina, obećavaju porodice i prijatelji svih onih koji su doživeli fizicku i psihičku torturu, „jer je tako neko naredio“ – napisao je Bogdan.

Bogdan Raonić je završio osnovnu školu u odeljenju za nadarene učenike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, gde je bio i đak generacije, a nakon toga je, kao vukovac, završio i Matematičku gimnaziju u Beogradu.

– Ja nisam nikakav lažni Če Gevera, nisam nikakav huligan ili ubica. Ja sam Bogdan Raonić, student, brat, sin i prijatelj i ja se KUNEM da ću da uradim sve što je u mojoj moći da se ovo što se meni i mojim drugarima desilo ne desi nikome vise.

Hvala svima koji su se javili, brinuli, strepeli, hvala i časnim policajcima i inspektorima koji su shvatili ko su uhapšeni momci i koji su nam bili podrška u prethodna 2 dana, kaže Bogdan i poručuje: O onim nečasim, ne želim da trošim reci. Neka ide njima na dušu.

Tamara je proglašena za genijalno dete, sa 14 je upisala fakultet, a sa 20 postala magistar

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Strasno…saosecam sa majkom….
    Najlicemernije u ovim desavanjima je sto je sin jednog politicara kada je hapsen, a bacao kamenice i baklje vikao ciji je sin.

  • Ova prica mi nije realna.Danas svi lazu i malo ima istine.Ako je ,,genije,,sta on trazi na ulici sa huliganima.

    • Šeta slobodno gradom. Ne traži ništa sa huliganima. Niko nije rekao da je genije, ali je, svakako, izuzetan. I umesto da ova država prepoznaje takve mlade ljude i da ih ona stipendira, to čini Francuska. Srbija ih hapsi i batina. Srbija nagrađuje i forsira plagijatore i mediokritete. Zaista nerealna priča, moguća samo u jednoj propaloj zemlji koju vode najgori od dolaska Slovena na Balkan.

OGLAS

17.6K Shares
17.6K Shares
Share via
Copy link