Izbori 2020

Mrtva usta ne govore, ali mogu na izbore: Preminula porodica dobila poziv za glasanje

Do izbora je ostalo još 15 dana (21.6.), a u birački spisak upisano je ukupno 6.583.665 građana. Među njima se našlo i troje članova porodice Petrović, iako niko od njih više nije živ.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je nedavno da je jedinstveni spisak “nikad ažurniji”, da su zahvaljujući digitalizaciji uvezani podaci iz nekoliko baza, te da je u biračkom spisku “mnogo toga pročišćeno”.

Međutim, portalu Nova.rs javili su se stanari zgrade na Dorćolu u koju je stigao poziv za troje članova porodice Petrović. Stanari tvrde da ova porodica godinama nije živela u Srbiji i da su Petrović Sofija, Nebojša i Dejan, na čija imena su pozivi stigli živeli i umrli u Švedskoj.

Kako je došlo do propusta, i kako su se preminuli Petroviću našli na biračkom spisku ministarstvo nema tačan odgovor, kako kažu, nisu upisani u matične knjige umrlih, odnosno niko nije prijavio njihovu smrt. Ovakvih slučajeva, tvrde, je “jako malo”.

“U slučaju smrti državljanina Republike Srbije koja je nastala u inostranstvu, upis u Matičnu knjigu umrlih u RS vrši se na osnovu inostranog izvoda iz matične knjige umrlih za to lice”, kažu iz ministarstva.

Kako dodaju prijavu za upis može da podnese bilo koje lice koje za to ima pravni interes.

“Prijava se podnosi ili preko diplomatsko konzularnog predstavništva, ili neposredno opštini/gradu po mestu poslednjeg prebivališta tog lica, a ako je mesto poslednjeg prebivališta nepoznato, po mestu rođenja”, kažu iz ministarstva. “Kako je u pitanju Švedska, ona je potpisnica Haške konvencije, koja zahtev da inostrani izvod bude propisno legalizovan putem apostille”, zaključuju iz ministarstva.

U selu Kukulovce Vučić je osvojio 95,67%, a sada meštani najavljuju bojkot (video)

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

557 Shares
557 Shares
Share via
Copy link